Avto
467 ogledov

Francija bo prepovedala vozila na dizel in bencin

Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,  Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
Francija namerava do leta 2040 prepovedati vsa vozila na dizelsko gorivo in bencin, je napovedal novi minister za okolje Nicolas Hulot.

Radikalni ukrepi so del načrta novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bi Francija do leta 2050 postala država brez ogljikovih emisij.

Subvencije za novejša vozila

Minister za okolje Nicolas Hulot tako napoveduje "konec prodaje bencina oz. vozil na bencin do leta 2040". V tem času bodo Francozom ponudili finančne kompenzacije za zamenjavo vozil. "Vlada bo vsakemu Francozu ponudila subvencijo, da zamenja dizelsko vozilo, starejše od leta 1997 oziroma vozilo na bencin, starejše od leta 2001, za novo ali rabljeno vozilo," pravi Hulot.

Hulot je prepričan, da je francoska avtomobilska industrija popolnoma sposobna izvesti prehod na "zeleno",čeprav se zaveda, da gre za veliko spremebo.

Hulot je napovedal tudi, da bo Francija do leta 2022 za proizvajanje elektrike preneghala uporabljati premog. Za vzpodbujanje energetske učinkovitosti pa nameravajo nameniti 4 milijarde evrov.

Poleg Francija vozila z notranjim zgorevanjem želijo odpratiti tudi v Nemčiji (2030), Indiji, na Nizozemskem in na Norveškem (2025).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.