Evropsko avtomobilsko zavezništvo na resnem preizkusu

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je zaradi različnih pogledov na prehod na elektrificirana vozila v veliki krizi. Izstopi se nadaljujejo.
Oglej si celoten članek

Po koncernu Stellantis je izstop iz Evropskega združenju avtomobilskih proizvajalcev zdaj napovedal še Volvo. Vzrok za izstop, ki se bo zgodil do konca leta 2022, je podoben kot pri Stellantisu: razlike med svojo strategijo mobilnosti brez emisij in strategijo evropske avtomobilske lobistične skupine (ACEA), ki se zavzema za odpustke in proti popolni prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

Narobe svet Narobe svet: Subvencije za avtomobile z motorji na notranje zgorevanje

Švedski proizvajalec avtomobilov se je zavezal, da bo do leta 2030 ponujal le še povsem električne avtomobile, to je še precej pred predlogom Evropske unije o prepovedi avtomobilov na fosilna goriva od leta 2035 naprej.

Foto: MatijaJanežič Je voda iz izpuha nevarna?

Nepričakovano Pok v evropski avtomobilski industriji

Volvo je bil zagovornik hitrejšega prehoda na brezemisijski prevoz, potem ko je Evropski parlament junija glasoval za rok do leta 2035. Iz ACEA so po odločitvi evropskega parlamenta sporočili, da je "kakršna koli dolgoročna ureditev, ki presega to desetletje, preuranjena."

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov, splošno znano po svoji kratici ACEA, je glavna lobistična skupina v industriji od svoje ustanovitve leta 1991. Trenutno združuje 16 glavnih evropskih proizvajalcev avtomobilov, tovornjakov, kombijev in avtobusov.

Pri Volvu so v izjavi zapisali, da "smo ugotovili, da trajnostna strategija in ambicije Volvo Cars na tej stopnji niso popolnoma usklajeni s položajem in načinom dela ACEA."

Foto: Saša Despot Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica

Avto Prodaja novih vozil: Katastrofa!

Ali ima svet še možnost zajeziti podnebne spremembe?

"Zato verjamemo, da je za zdaj bolje ubrati drugačno pot," so dodali pri proizvajalcu avtomobilov. "To, kar počnemo kot sektor, bo imelo pomembno vlogo pri odločanju, ali ima svet še možnosti za zajezitev podnebnih sprememb."

Seznam vozil Seznam vozil, v katerega lahko točimo "zloglasni" bencin

Novica prihaja manj kot mesec dni po tem, ko je četrti proizvajalec avtomobilov na svetu Stellantis izjavil, da bo zaradi novega pristopa k reševanju vprašanj in izzivov prihodnje mobilnosti, vključno z odmikom od tradicionalne lobistične dejavnosti, do konca leta 2022 zapustil ACEA.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:39 11. Julij 2022.

    ljudje znajo naredit avto na vodo. torej elektrolizo vode in pogon na vodik. ljudje znajo ! ne inštituti ali NASA. …

  • 09:19 11. Julij 2022.

    Dokler ne proizvedejo lazjih baterij z vecjim dosegom, tovorna vozila in avtobusi ne morejo bit na baterije. Kot je omenil …

  • 08:41 11. Julij 2022.

    Jih bo zanimivo gledati po letu 2030, ko in če ostanejo cene električnih avtomobilov na trenutni ravni. Da o posodobitvah …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.