Avto
6505 ogledov

Prodaja novih vozil: Katastrofa!

Nakup avtomobila Profimedia
Kriza čipov in vojna v Ukrajini sta zdesetkali proizvodnjo avtomobilov v Evropi. Nadaljuje se tudi rast cen novih vozil. Podatki Združenja proizvajalcev evropskih vozil (ACEA) kažejo na katastrofo pri prodaji novih vozil v Evropi v mesecu marcu.

Če so proizvajalci avtomobilov upali, da se po krizi koronavirusa, pomanjkanju polprevodnikov in čipov ne bi moglo zgoditi nič hujšega, je prišla vojna v Ukrajini.

Bencin E10 Seznam vozil Avto Seznam vozil, v katerega lahko točimo "zloglasni" bencin

To je še dodatno zapletlo proizvodnjo čipov, saj je Ukrajina eden največjih dobaviteljev neona, potrebnega za njihovo proizvodnjo, pa tudi kabelskih snopov, ki so močno vplivali na zastoje v proizvodnji vozil in s tem slabšo dobavljivostjo vozil do kupcev in posledično statistike prodaje novih vozil. Če k temu dodamo še pomanjkanje surovin, ki jih je avtomobilski industriji zagotavljala Rusija, v prvi vrsti potrebnih za proizvodnjo baterij ali katalizatorjev, pa tudi pomanjkanje pnevmatik, je recept za katastrofo popoln. Vse to je ustavilo montažne trakove avtomobilov in seveda poslabšalo dostopnost novih avtomobilov za potrošnike. Rezultat je tragičen, saj je trg v državah EU medletno padel za 20,5 %. Marca letos je bilo prodanih le 844.187 novih avtomobilov, lani pa 1.062.511.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Sandero LPG Zgodba o uspehu Avto Neverjeten uspeh romunskih vozil, priljubljena tudi v Sloveniji

Situacija ni dosti boljša, tudi če pogledamo celotno prvo četrtletje, ko januarja in februarja na prodajo še ni vplivala vojna v Ukrajini. Kljub temu je prišlo do zmanjšanja prodaje novih vozil za 12,3 %. V EU je bilo registriranih 2.245.000 vozil, kar je 12,3 % manj kot v enakem obdobju lani. Vsi ključni trgi so v rdečih številkah. Čeprav je v Nemčiji prodaja novih vozil manjša le za 4,6 %, pa je v Francija ta odstotek velik, in sicer 17,3. V Italiji so zabeležili padec v višini 24,4 odstotka, v Španiji za 11,6, na Poljskem za 13,3. %. Če primerjamo isto obdobje s predkoronskim letom 2019, je upad prodaje avtomobilov v EU večji od 30 %. Kriza je dosegla skoraj vse avtomobilske proizvajalce.

Ferrari F8 tributo Luksuz Avto Prodaja avtomobilov pri nas dokaz, da kriza ni za vse enaka

Dacia je zmagovalka krize

To velja tudi za Volkswagen, ki je kljub 19,4-odstotnemu padcu prodaje obdržal prvo mesto na lestvici blagovnih znamk. Na drugem mestu je bila Toyota, ki je ohranila prodajo na skoraj prvotni ravni, saj ima stabilnejše dobave čipov. Peugeot je tretji s 26-odstotnim padcem.

BMW proizvodnja, električni avtomobili | Avtor: BMW BMW

Medletne rezultate je uspelo izboljšati Kii, ki je del skupine Hyundai, in tudi Hyundaiju. Hyundai je prodajo povečal za 8,6 %. Zmagovalec krize je romunska Dacia, ki je del skupine Renault in je po številu prodaje novih vozil v Evropi na 12. mestu, a z veliko rastjo prodaje v višini 15,2%! Dacia je prehitela nekdanje velikane – Fiat, Citroën, Opel, Seat, Volvo in Nissan. Land Rover, Alfa Romeo in Jaguar so znamke z več kot 20-odstotnim padcem prodaje. Prodaja je pri Jaguarju padla celo za kar 37 %. Smeji se tudi vodilnim v Porscheju, kjer so tudi prodali več avtomobilov. Prodajo so presegli celo za 15,6 %. Medletno rast sta zabeležili tudi Honda (+ 24 %) in DS (+ 15,8 %), a sta po prodaji šele na 26. in 27. mestu.

Nakup avtomobila Ponudba avtomobilov Avto Slovenski avto trgovci imajo veliko težavo

Slabi obeti za kupce vozil

Ne pričakujmo boljših časov. Analitik pri podjetju EY Peter Fuss je opozoril, da se bodo težave z dobavno verigo nadaljevale. »Vsaj do novembra letos se stanje ne bo izboljšalo,« je dejal. Poudaril je tudi, da zamenjava dobaviteljev iz Rusije in Ukrajine zahteva čas. »Za kupce novih avtomobilov to pomeni, da bo razpoložljivost ostala omejena, dobavni roki bodo izjemno dolgi, cene pa bodo še naraščale, tudi na trgu rabljenih avtomobilov,« je dejal Fuss. Napovedal je, da bi lahko letos prodaja novih avtomobilov v EU padla za približno deset odstotkov. "Veliko je znakov, da bo trg novih avtomobilov v EU leta 2022 padel na najnižjo raven vseh časov," je dodal.
 

Komentarjev 8
  • Jane_Bourbeau 10:07 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:34 27.april 2022.

    Bomo rabljene vozili dosti dlje in vzdrževali ,mehaniki bodo cveteli s poslom,potem bodo novi padle cena ker jih nihče ne bo povohal,saj bo vzdrževanje starega avta občutno ceneje kot da kupiš novega

  • rd2dmk2 09:33 27.april 2022.

    zmagovalec je Dacia. kaj to pove.. da ljudstvo nima denarja. saj se najdejo neki tipi, ki so nategnili corona sistem in prejeli ogromne subvencije ampak, to je tako njih je par ducatov, vsi ostali pa so(smo) najebal. zakaj ljudje kupujejo ...prikaži večo celoletne gume ? in še nekaj bi vas spomnil avti imajo led luči, mal bušknete avto, gre žmigovc, pa ste.. kolk časa brez makine ? ja dragi moji, bo treba enga štuenda elektrotehnike dobit, da vam zamenja ledice, pa bo. sam ne škrtatrt pri računu.