Avto
20397 ogledov

Narobe svet: Subvencije za avtomobile z motorji na notranje zgorevanje

Prodaja avtomobilov Epa
Ekologija lahko počaka, treba je povečati prodajo avtomobilov in oživiti gospodarstvo.

Kitajski proizvajalci avtomobilov z zanimanjem opazujejo, kako se Evropejci trudijo izpolnjevati vse strožje okoljske in varnostne standarde ter se pripravljajo na prepoved prodaje avtomobilov z notranjim zgorevanjem v Evropi leta 2035. V Evropi so investicije na prehod na elektromobilnost in razvoj tehnologij za zmanjšanje emisij milijardne, cene vozil pa zaradi tega močno naraščajo.

Nakup avtomobila Avto Tesla uvedla pravila, ki lahko skrbijo vse avto trgovce

Drugje po svetu se težav s prodajo vozil lotevajo drugače. To dokazuje najnovejša kitajska pobuda, osredotočena na subvencije za avtomobile z notranjim zgorevanjem. Njihov namen je oživiti trg, ki je v pandemskem času močno nazadoval. Prodaja avtomobilov na Kitajskem se je maja zmanjšala za 12,6 % na 1,86 milijona prodanih avtomobilov. Aprila je prodaja zaradi zaprtja delov države zaradi koronavirusa upadla za kar 47,6 %. Na splošno se je v prvih petih mesecih leta 2022 prodaja avtomobilov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 na Kitajskem zmanjšala za 12,2 %.

Nakup avtomobila | Avtor: Profimedia Profimedia

Danilo Ferjančič Intervju Avto Novi vladi mora biti v interesu, da pospeši e-mobilnost v Sloveniji

Kitajski cilj je več kot 27 milijona prodanih vozil

Zato so se Kitajci odločili, da trg oživijo s površinskimi subvencijami za avtomobile z notranjim zgorevanjem (obstoječe subvencije za električne avtomobile za zdaj ostajajo v veljavi). Te subvencije so v obliki znižanja davka z desetih na pet odstotkov, veljale pa naj bi do konca letošnjega leta. Seveda z nekaterimi omejitvami. Znižanje davka velja za avtomobile z najvišjo ceno 300.000 kitajskih juanov, kar je približno 43 tisoč evrov, njihova prostornina motorja pa ne sme presegati dveh litrov. Na Kitajskem to pomeni skoraj 80 odstotkov prodanih avtomobilov.

MG Slovenija Avto MG bo pri nas odprl 11 salonov

Kitajci upajo, da bodo s subvencijami dosegli cilj za leto 2022, ki je 27,22 milijona prodanih avtomobilov. Trenutno je njihova prioriteta zagnati gospodarstvo, torej proizvodnjo in prodajo avtomobilov, ko pa se bo trg stabiliziral, se bodo Kitajci ukvarjati z drugimi stvarmi, tudi ekologijo.
 

Komentarjev 2
  • Željko 10:28 08.julij 2022.

    In tako nas boš prokleta Evropa uničila. Cel svet se ti smeji! Kaj misliš da če ti ne boš imela izpustov da boš rešila svojo zemljo kaj se zrak ustavi na tvojih mejah. KRETENI EVROPSKI