Hondi prvi uspel pomemben korak

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Japonski avtomobilski proizvajalec Honda je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kot prvi na svetu pridobil dovoljenje za prodajo avtonomnih vozil tretje stopnje.
Oglej si celoten članek

Takšna vozila, ki jih bo za zdaj lahko prodajal le na Japonskem, so sposobna spremljati promet z visoko stopnjo samostojnosti in voziti v vsakdanjem prometu.

Avto Raje kot naprej je gledal, kaj se dogaja s psom na zadnjih sedežih

Lestvica avtonomnosti vozil ima pet stopenj, pri čemer peta predstavlja popolnoma avtonomno vozilo, ki pomoči voznika ne potrebuje v nobenih razmerah. Vozila tretje stopnje, ki naj bi jih Honda na japonske ceste poslala do konca marca prihodnje leto, bodo zmožna na primer vožnje po avtocesti z gostim prometom.

Foto: Bosch Samodejna vožnja

Napoved Napoved: Toliko nas bo stal kilometer vožnje v robo-taksiju

Prvo vozilo s takšnim sistemom samodejne vožnje bo limuzina Honda legend. Honda bi lahko z njo na čelu postala prvi avtomobilski proizvajalec na svetu z množično proizvodnjo avtonomnih vozil tretje stopnje.

"Ta drugi" Steve Steve Wozniak ne verjame v avtonomne avte

Pri razvoju avtonomnih vozil sicer hitro napredujejo tudi nekatere druge znamke, vendar je težava predvsem v zakonskih omejitvah. Prodajo in vožnjo takšnih vozil namreč trenutno dovoljujejo le redke države.

Po mnenju mnogih avtomobilskih novinarjev prehod na avtonomna vozila tretje stopnje pomeni ključni preboj, ki bo močno pospešil nadaljnji razvoj. Prvi mož ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla, ki prav tako močno hiti z razvojem samovozečih vozil, je poleti celo napovedal, da bo peta stopnja avtonomnosti na trgu "zelo kmalu".

Foto: Volvo Samodejna vožnja

Iz prve roke BMW za Žurnal: Brez voznika ne bomo preživeli

V takšnem avtomobilu bi lahko denimo človek spal ali gledal film, medtem ko bi avtomobil vozil in se odzival na stanje v prometu popolnoma sam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.