Avto
3889 ogledov

Hondi prvi uspel pomemben korak

Honda Jazz e: HEV Saša Despot
Japonski avtomobilski proizvajalec Honda je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kot prvi na svetu pridobil dovoljenje za prodajo avtonomnih vozil tretje stopnje.

Takšna vozila, ki jih bo za zdaj lahko prodajal le na Japonskem, so sposobna spremljati promet z visoko stopnjo samostojnosti in voziti v vsakdanjem prometu.

Avto Raje kot naprej je gledal, kaj se dogaja s psom na zadnjih sedežih

Lestvica avtonomnosti vozil ima pet stopenj, pri čemer peta predstavlja popolnoma avtonomno vozilo, ki pomoči voznika ne potrebuje v nobenih razmerah. Vozila tretje stopnje, ki naj bi jih Honda na japonske ceste poslala do konca marca prihodnje leto, bodo zmožna na primer vožnje po avtocesti z gostim prometom.

Samodejna vožnja | Avtor: Bosch Bosch

Napoved Avto Napoved: Toliko nas bo stal kilometer vožnje v robo-taksiju

Prvo vozilo s takšnim sistemom samodejne vožnje bo limuzina Honda legend. Honda bi lahko z njo na čelu postala prvi avtomobilski proizvajalec na svetu z množično proizvodnjo avtonomnih vozil tretje stopnje.

Steve Wozniak "Ta drugi" Steve Avto Steve Wozniak ne verjame v avtonomne avte

Pri razvoju avtonomnih vozil sicer hitro napredujejo tudi nekatere druge znamke, vendar je težava predvsem v zakonskih omejitvah. Prodajo in vožnjo takšnih vozil namreč trenutno dovoljujejo le redke države.

Po mnenju mnogih avtomobilskih novinarjev prehod na avtonomna vozila tretje stopnje pomeni ključni preboj, ki bo močno pospešil nadaljnji razvoj. Prvi mož ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla, ki prav tako močno hiti z razvojem samovozečih vozil, je poleti celo napovedal, da bo peta stopnja avtonomnosti na trgu "zelo kmalu".

Samodejna vožnja | Avtor: Volvo Volvo

BMW X4 M competition Iz prve roke Avto BMW za Žurnal: Brez voznika ne bomo preživeli

V takšnem avtomobilu bi lahko denimo človek spal ali gledal film, medtem ko bi avtomobil vozil in se odzival na stanje v prometu popolnoma sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.