Ljudje zaradi lastne šlamparije čakajo na odškodnino

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Stranke so si marsikdaj same krive, ker se škodni zahtevki za zavarovalnico časovno tako zavlečejo.
Oglej si celoten članek

Zgodi se nezgoda, nastradala je pločevina. Lastnik poda zavarovalniški zahtevek skupaj z izpolnjenim evropskim poročilom in želi, da bi bila zadeva čimprej rešena. Pa ni. 

Zavarovalnice opozarjajo, da veliko zahtevkov ni pravilno izpolnjenih, kar v primerih, ko ni bil narejen policijski zapisnik, precej oteži izpeljavo postopkov do konca. Napake pa lahko povzročijo neveljavnost dokumenta, opozarjajo pri Zavarovalnici Triglav. 

Povzročitelj Noče izpolniti evropskega poročila, mu res ne morem nič?

Šlamparije otežkočijo postopek

Tako imajo veliko primerov, ko podatki iz uradnih dokumentov niso pravilno prepisani - dvakrat preverite, ko prepisujete podatke o vozniškem in prometnem dovoljenju, št. šasije vozila, registrsko vozilo ... 

Med pogostimi napakami udeleženih je nečitljiva pisava. Uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo tudi kopija čitljiva, opozarjajo zavarovalničarji. 

Zelo pogosto udeleženci ne izpolnijo vseh zahtevanih rubrik, čeprav je to nujno. "Rubrik nikakor ne puščajte praznih. Če se ne nanašajo na vaš primer, jih raje označite kot: Ne pride v poštev.", je zapisano v nasvetu zavarovancem. 

Vsekakor poskušajte zapisati čim več informacij, še posebej pri točki 14 - moje pripombe, kamor sodita tudi priznanje krivde in opis prometne nesreče. Še posebej pomembno je natančno opisati nesrečo, če ni bilo dogovora o krivdi. "Zapišite ga na posebnem listu in ga priložite poročilu," svetujejejo pri omenjeni zavarovalnici. 

Avto Kako pravilno izpolniti Evropsko poročilo o nesreči

Številna evropska poročila ostajajo brez podpisov obeh udeležnih. Kot je zapisano na samem poročilu, podpis ne pomeni priznanja odgovornosti, temveč povzema dejstva, pomembna za hitrejšo rešitev škodnega primera. Brez podpisa pa evropsko poročilo ni veljavno. Nasvet zavarovalničarjev je, da poleg podpisa pripišete še številko kakšnega osebnega dokumenta, s čimer se izognete že videnim scenarijem, da so udeleženci kasneje zanikali svoj podpis.

Evropsko poročilo sicer po zakonu ni nujno, saj minimalnim kriterijem zadosti, da si udeleženca izmenjata podatke o sebi in vozilih. Je pa pot do odškodnine prek standardiziranega poročila veliko hitrejše.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:31 11. Avgust 2018.

    A ni baje tako da ni potrebno klicati policije ce je ena stranka priznala krivdo? Cemu je namen clanka? 90% …

  • 22:06 8. Avgust 2018.

    bed*arija, avto itak pelješ k cenilcu in on vse poslika, zadeva bi morala it skoz 1,2,3, ko pa zav.pobirajo pa …

  • 18:17 8. Avgust 2018.

    Ob prometni nesreči so vsi udeleženci pod precejšnjim stresom. Od njih se pričakuje, da bodo 20 in več rubrik v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.