Avto > Avto nasveti
30288 ogledov

Noče izpolniti evropskega poročila, mu res ne morem nič?

prometna nesreča parkirišče vozili razbitine
1/2
Shutterstock
Povzročitelj nesreče noče izpolniti evropskega poročila o nesreči. In to še ne pomeni, da krši kakšen zakon ali predpis ...

Velika večina voznikov je prepričanih (tudi zavarovalnice tako oglašujejo), da je v primeru nesreče brez posredovanja policije nujno potrebno izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči. Vendar pa zakon izrecno dovoljuje, da je dovolj posredovati osebne podatke, podatke o vozilu in podatke o zavarovanju. Udeleženec nato lahko prosto odpelje s kraja nesreče.

Zakon namreč določa, da mora udeleženec v primeru, ko je nastala v nesreči le gmotna škoda (nesreča 1. kategorije), "soudeleženim ali poškodovanim v prometni nesreči posredovati ime in priimek ter naslov, posredovati podatke iz vozniškega dovoljenja in prometnega dovoljenja ter posredovati podatke o obveznem zavarovanju ali izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči."

Prometna nesreča Nasvet Avto Prometna nesreča: kdaj je treba poklicati policijo

"Udeleženec lahko po izpolnitvi vseh zakonskih zahtev odpelje iz kraja, vendar samo v primeru, če sta se z drugim udeležencem sporazumela o vsem, kar je povezano s prometno nesrečo. Če se eden od udeležencev ne strinja (in mogoče pokliče policijo), mora tudi drugi udeleženec počakati na krajo do prihoda policije," tolmačijo zakon na policiji. "Okoliščine je namreč najlažje razčiščevati na kraju prometne nesreče. Dober dogovor na kraju prometne nesreče močno zmanjša morebitne težave v nadaljnjih postopkih, ki temu sledijo. A neizpolnitev evropskega poročila lahko kasneje pri ugotavljanju škodne odgovornosti povzroči zaplete."

Če do sporazuma med udeležencema na kraju nezgode ne more priti, potem je smiselno poklicati policijo, a to hkrati pomeni tudi, da bodo policisti ob prihodu na prizorišče vsaj enemu udeleženemu napisali kazen za prekršek ter ugotavljali psihofizično stanje voznikov.

Evropsko poročilo o prometeni nezgodi | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

So trčili v vas? Nujno vzemite te podatke!

Pri Slovenskem zavarovalnem združenju udeležence opozarjajo predvsem na to, da si zaradi kasnejšega uveljavljanja povračila škode vedno pravilno zapišejo vse bistvene podatke o povzročitelju in njegovem motornem vozilu (predvsem ime in priimek voznika, registrska oznaka vozila, tip in znamka vozila, ime zavarovalnice in številka zavarovalne police oziroma zelene karte) zaradi poznejšega uveljavljanja povračila škode. Vsi ti podatki bodo avtomatsko zajeti, če boste izpolnili evropsko poročilo.

"Tudi policija vedno svetuje izpolnitev tega obrazca, saj so na njem vsi potrebni podatki, ki jih bomo potrebovali pri uveljavljanju odškodnine in nadaljnjih postopkih. Evropsko poročilo je dober pripomoček saj nas spomni na vse potrebne podatke."

Vesna Drole, policija

Pri združenju celo priporočajo, naj udeleženci izpolnijo evropsko poročilo, četudi nesrečo obravnava policija. "Evropsko poročilo je uporabno za različne vrste prometnih nesreč, bodisi da gre za prometno nesrečo med slovenskima udeležencema ali za primere, ko sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav in si pri izpolnjevanju posamezne rubrike prevajata po svoji jezikovni različici evropskega poročila."

Brez izpolnjenega poročila nedolžni tvegate deljeno krivdo

Kaj se v kasnejšem razvoju škodnega primera lahko zgodi brez evropskega poročila? "V primerih, ko evropsko poročilo ni izpolnjeno, in ni drugih dokazil o škodnem dogodku, lahko zavarovalnice rešijo odškodninske zahtevke po temelju deljene odgovornosti," opozarja Stjenka Vuga iz Slovenskega zavarovalnega združenja. Deljena odgovornost ne pomeni nič drugega, kot da boste dobršen del stroškov za popravilo krili sami.

totalka, razbit avto, kasko kako je to mogoče?! Slovenija Zavarovanje za mlade voznike. Ta luknja v ločeni polici vas lahko drago stane.

Zato velja vsako prizorišče nesreče (seveda na varen način) fotografirati, predvsem položaj motornih vozil, "saj slikovno gradivo pripomore k realni oceni škode," pravi Vuga. Tudi policiji utegnejo priti posnetki prav pri ugotavljanju krivde, če so klicani na mesto nesreče, vozila pa so že umaknjena s ceste. Seveda pa bodo najprej preverili, ali so posnetki pristni. 

Udeleženci nesreče brez telesnih poškodb so sicer, če je to mogoče, dolžni čim prej odstraniti vozila z vozišča in sploh storiti vse, da čim manj ovirajo ostali promet

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 10:48 11.februar 2018.

    Se sploh ne pogajam v sekundi pokličem 113 in potem naj oni rešijo zadevo!! Popolnoma jasno je,da se evropskemu poročilu izogiba tisti,ki je KEIV!!

  • Renata 16:43 11.avgust 2017.

    Pred pol leta imela prometno nesrečo, katere povzročitelj je bil tujec.... Policija na kraju dogodka, fotografije, evropsko poročilo.., blabla, vse, kar pač mora bit... No, v nadaljnjem postopku se izkaže, da tujec ni imel zavarovanega avtomobila...In na zavarovalnici sedaj predlagajo, ...prikaži več da uveljavljam svoj kasko...?? Da sama krijem škodo, ki je nisem povzročila...in sem potem oškodovana za 3PR... za nedoločen čas.. Se strinjam z Markom - res Vukoj....a

  • Franc Sadek 13:06 11.avgust 2017.

    To tako ali tako nima nobene zakonske teže!