Slovenija
7240 ogledov

Zavarovanje za mlade voznike. Ta luknja v ločeni polici vas lahko drago stane.

totalka, razbit avto, kasko Janez Zalaznik
Popolni kasko brez odbitne franšize, mladi voznik je bil zavarovan s posebno polico, a mora lastnica avtomobila kljub temu plačati tretjino škode na razbitem novem vozilu. Kako je to mogoče!

"Mladi voznik se je zaletel z novim vozilom, ki je bilo sicer kasko zavarovano brez odbitne franšize. Mladi voznik je imel polico, ki ni vezana na avtomobil ampak nanj. Ampak žal to zavarovanje ne velja za kasko, kar pomeni, da moramo sami plačati 30 odstotkov od škode vozila, ki je izjemoma visoka," nam je sporočila bralka in nas prosila, naj na to opozorimo tudi druge. 

Luknja je v posebni polici za mladega voznika

"Vsem priporočam, da dobro preberejo vse člene, če tudi jim piše popolni kasko brez odbitne franšize, ker to v našem primeru ne drži, na kar pa tudi nekateri zastopniki ne opozorijo," je še napisala. 

Do zapleta, ki bo našo bralko stal več tisoč evrov, je prišlo zaradi različnih pravil glede doplačil za mlade voznike pri zavarovalnicah in posebne police za mlade voznike. 

Zavarovalnice za avtomobile, ki jih vozijo tudi mladi vozniki, zahtevajo doplačilo pri zavarovanju, saj so statistično bolj tvegani. Zaplet je nastal, ker nekatere zavarovalnice doplačilo za mlade voznike zahtevajo le za obvezno zavarovanje, druge pa tudi za kasko. Pri zavarovalnici AS in Zavarovalnici Maribor je treba za vozila, ki jih bo vozil mladi voznik, doplačati le pri obveznem zavarovanju, premije za kasko pa ni treba doplačati. Generali zahteva doplačilo tudi pri kasku le, če je mladi voznik (manj kot tri leta vozniških izkušenj) mlajši od 22 let, sicer pa le pri obveznem. Pri Triglavu in Tilii pa je treba premijo doplačati tako pri obveznem zavarovanju kot pri kasku. 

Če mladi voznik vozi več različnih avtomobilov, je lahko ugodnejša od doplačil za vsako vozilo posebna polica, ki jo sklene mladi voznik in velja za vse avtomobile, ki jih vozi. Takšno ponudbo imata Tilia in Adriatic Slovenica. 

Avtomobilsko zavarovanje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Za kasko je treba doplačati

Pri Tilii, kjer imajo polico MladiVoznik, bi morali za zgornji primer osnovno polico razširiti z zavarovanjem za kasko zavarovanje. Ena razširitev velja le za vozila, kasko zavarovana pri Tilii, druga pa za vozila, ki so obvezno in kasko zavarovana pri drugih zavarovalnicah. 

Brez razširitve pa bi moral lastnik kasko zavarovanega vozila, ki bi mu avtomobil razbil mladi voznik, tako kot naša bralka plačati 30 odstotkov škode. Zagotavljajo pa, da stranke na to možnost vedno opozorijo. 

Temna stran prednosti, da za kasko ni treba doplačati

Do večjega zapleta lahko pride, če ima mladi voznik sklenjeno Mojo prvo polico pri zavarovalnici AS, avto, ki ga vozi, pa je kasko zavarovan pri zavarovalnici, ki tudi za kasko zahteva doplačilo. Pri AS-u se namreč za mlade voznike doplača le obvezno AO zavarovanje, pri kasko zavarovanju pa premije ni treba doplačati. "Pri kasko zavarovanju nimamo doplačila premije za tako imenovane mlade voznike, tako da tega zavarovanja ne potrebujemo v okviru Moje prve police," pojasnjujejo. Pri izplačilu kasko škode za razliko od drugih zavarovalnic torej ne gledajo na to, ali je škodo povzročil mladi voznik, medtem ko zavarovalnice, ki za mlade voznike zahtevajo doplačilo tudi pri premiji kasko zavarovanja, v primeru nezgode ne pokrijejo celotne škode. 

Edina rešitev za ta zaplet je, da lastnik kasko zavarovanega vozila, ki ga vozi mladi voznik, zavarovan pri AS-u, pri kasku doplača premijo za mlade voznike. 

"Doplačilo za mladega voznika velja samo za AO del škode, ki bi jo le ta povzročil. V kolikor mladi voznik vozi avtomobil, zavarovan pri drugi zavarovalnici, kjer je potrebno doplačilo za mladega voznika tudi na kasku, je v tem primeru potrebno ustrezno doplačilo na polici avtomobila, ki ga v tistem trenutku mladi voznik vozi," pojasnjujejo v zavarovanici AS. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • janis2 19:05 09.december 2021.

    danes sem zelo navdušena. Videla sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločila za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na računu potrdila skupni znesek 28.500 evrov. To ...prikaži več je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da zaprosijo za svojo e-pošto: lapofunding960@gmail.com Whatsapp +447883183014

  • Avatar Štefan Grašič
    Štefan Grašič 16:51 12.junij 2017.

    Super prevod :)

  • Abdul Azees 20:54 07.december 2016.

    kontakt za zagotovitev & nezavarovane posojilo.sposoditi posojilo znesek iz 3.000€ - 5000,000€.izbrati iz 1let za 20let kot posojilo trajanje.azeesabdul480@gmail.com