Avto
7005 ogledov

Zavarovanje avtomobila lahko pocenite za več sto evrov

slovenija 10.05.11, zavarovalna polica, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje, p Anže Petkovšek
Čeprav večina med nami zavarovanje avtomobila jemlje kot nujno zlo, se izplača, da vsakoletno opravilo izpeljemo kot manjše raziskovalno delo. Z barantanjem lahko prihranite nekaj sto evrov.

Preprosto podaljševanje zavarovanja pri agentu, ki je pri roki ravno v času tehničnega pregleda in registracije ni prav nič pametna poteza, če nam ta ne svetuje pri kateri zavarovalnici in v kakšni obliki je za naše potrebe najbolje zavarovati avtomobil. Z zbiranjem različnih ponudb in z malce barantanja se namreč zavarovalna polica lahko poceni tudi za več sto evrov.

Preden je čas za obnovitev ali sklenitev novega osnovnega ali kasko zavarovanja se morate zavedati, da ima ob množici ponudnikov na trgu kupec precejšnjo moč. Boj za pridobivanje strank se v prvi vrsti zmaguje s popusti. Kdo da več za manj, kje dobimo kupon za nakup goriva, popuste pri nakupu drugih zavarovanj in še in še. Kljub temu pa vseeno veljajo tudi nekatere omejitve, ki se jih moramo zavedati.

Bonus lahko izgubimo tudi brez prijave škode

Marsikoga preseneti prenehanje veljavnosti prisluženega bonusa pri zavarovanju, če pride do prekinitve zavarovanja za več kot tri oziroma pet let (odvisno od politike posamezne zavarovalnice). To pomeni, da ima nekdo lahko prislužen že najnižji zavarovalni razred s 50 sli več odstotki popusta na zavarovanje, pa mu po treh ali petih letih prekinitve ne priznajo niti enega več. Tu gre pri obveznem zavarovanju sicer za redke primere, pri kasku pa niti ne. Veliko ljudi svoj avtomobil namreč kako zavaruje le prvih nekaj let, potem pa nič več, oziroma le delni kasko, ki pa ne pozna bonusov.

Avtomobilska škoda | Avtor: Profimedias Profimedias

Delni kasko postane zanimiv po sedmih letih

O navadah slovenskih lastnikov avtomobilov pri zavarovanjih smo se pogovarjali v ljubljanski enoti podjetja Avto Krka, kjer so nam povedali, da delni kasko postane aktualen, ko avtomobil doseže določeno starost. Pravijo, da se za to storitev odločijo pri vozilih, ki so stara sedem let in več, kar je ekonomsko smiselno, saj razmerje med ceno zavarovanja in vrednostjo avtomobila polnega kaska več ne upravičuje. Zaupali so nam še, da se slovenski vozniki najpogosteje odločajo za zavarovanje škode na parkiriščih, steklih in v primeru bližnjih srečanj z divjadjo. Toča pa menda ni prav visoko na seznamu naših skrbi. Kot smo omenili pri delnem kasku ni bonusov, pa tudi zloglasnih franšiznih odbitkov ni.

Bonus se lahko tudi deduje

Splošnih pravil glede prenosa bonusa med družinskimi člani ni, saj je vse odvisno od posamezne zavarovalnice. Nekako velja, da se bonusi med zakonskimi partnerji lahko prenesejo v celoti, na otroke pa pod določenimi pogoji. Pri zavarovalnici Adriatic imajo družinski bonus (otrok dobi enakega kot oče ali mama), a pod pogojem, da otrok živi na istem naslovu. Slednji je sicer pogoj za večino prenosov bonusa, saj enak naslov namiguje, da je bilo vozilo v skupni uporabi. Pri nekaterih zavarovalnicah je prenos na otroka možen, a le za število let z vozniškim dovoljenjem. Od polnih 50 odstotkov torej otrok, ki vozi le štiri leta lahko dobi največ 20 odstotkov bonusa (za vsako leto pet).

Prometna nesreča | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Ponudbe med zavarovalnicami so skoraj neprimerljive

Iskanje zavarovalnice z najugodnejšimi ponudbami je nemogoče, saj ima vsaka nekaj prednosti, ki pa so pisane na kožo specifičnim potrebam. Že omenjeni primer je družinski bonus pri Adriaticu, Grawe ima edini do 60 odstotkov bonusa, Triglav pa gradi na dolgoletnem zaupanju voznikom z izkušnjami ter z ugodnostmi za mlade družine. Pri Savi 10 do 20 odstotkov popusta pri zavarovanju proti tatvini namenijo tistim, ki imajo vgrajene posebne protivlomne naprave, medtem ko pri Triglavu mladim ponujajo brezplačno delavnico varne vožnje na poligonu, s katero si zagotovijo zmanjšano doplačilo za mlade voznike. Skoraj vse zavarovalnice nudijo tudi posebej ugodne pogoje za paketna zavarovanja (nepremičnine, vozila, …) 

Vložite čas in prihranili bosteNajbrž ni treba posebej poudarjati, da je pri izbiri zavarovalnice več ali manj enako kot pri nakupu katerekoli druge stvari. Brez dobrega pregleda ponudbe na trgu je le malo možnosti, da boste sklenili dobro kupčijo. Če niste pretirano vešči ali pa za to preprosto nimate časa, se oglasite pri zastopnikih, ki velikokrat sodelujejo z vsemi večjimi zavarovalnicami na trgu in bodo brez težav našli ugodno rešitev za vas. Z malce iznajdljivosti in raziskovanja pa boste najboljšo ponudbo našli kar sami.

Komentarjev 3
  • Avatar Štefan Grašič
    Štefan Grašič 18:17 13.junij 2017.

    Iz izkušenj lahko povem, da se goljuafa predvsem pri bonusih, ki se jih "načeloma" lahko prenaša na druge zavarovalnice..pri moji tega ni bilo mogoče storiti, zato smo se na koncu znašli na sodišču. Nekaj ifo a vaših pravicah pri tem ...prikaži več sem našel tukaj: http://zavarovanjeavta.net/zavarovanje-avtomobilske-odgovornosti/

  • ─► Primzi Trgo-ex ◄─ 18:24 07.maj 2017.

    Če mi le ta da najcenejšo ponudbo za isto storitev zaradi mene lahko dela za 10 firm .. koliko bo on tam zaslužil pa me tudi ne zanima.

  • Borut Breceljnik 13:05 07.maj 2017.

    Tisti " zastopniki " ki sodelujejo z več zavarovalnicami , niso zastopniki, ampak mešetarji , ki ponujajo tisto zavarovalnico, od katere imajo najvišjo provizijo...Ne moreš delat za več firm hkrati...Amen...