Avto
1242 ogledov

Kako privarčevati pri registraciji mopeda

Moped ciao Profimedias
Če nameravate registrirati novo kategorijo mopeda, ki ne preseže 25 km/h, potem nikar ne hodite na upravno enoto. Prihranite si čas in denar tako, da ...

... greste neposredno na pooblaščeno organizacijo, ki izvaja tehnične preglede. 

Pri "25-tkah" je težko izračunati končni strošek prve registracije, saj mora biti na začetku izvajanja nove zakonodaje vsak tovrstni motor vpisan v register, za to pa mora izpolnjevati vse pogoje. 

"Način dokazovanja nespornosti lastništva mopeda in pogoja, da je bil moped na ozemlju Slovenije pred 1. majem 2004, je odvisen od konkretnega primera. Ali je treba kakšno dejstvo dokazovati ali ne, odloča uradna oseba, ki vodi postopek, glede na to, ali utegne to dejstvo vplivati na odločitev o stvari," so zapisali na spletni strani ministrstva za infrastrukturo. 

"Strošek lastnika vozila v zvezi s celotno registracijo mopeda je odvisen od dokazil, ki jih lastnik ima oziroma jih mora še pridobiti in priložiti k vlogi za registracijo (npr. tehnični pregled mopeda pred registracijo,..)."

Tudi če bi imeli vse potrebna potrdila glede lastništva in da je motor novejše izdelave, je bolje, da se izognete upravni enoti in greste neposredno na pooblaščeno organizacijo, saj je ob prvem vpisu potreben postopek preverjanja serijskih številk in hkratni vpis v register, česar pa na upravnih enotah ne počno. Po naših podatkih je strošek prvega vpisa na pooblaščenih organizacijah okoli 30 evrov. Tehnični pregled, kar je ločen postopek, pa stane 17 evrov. 

Šele ko bo moped vpisan v sistem, lahko dobite registrsko tablico in prometno dovoljenje. Za oboje velja povsod enotno predpisana cena, medtem ko boste na upravni enoti morali plačati takso za postopek registracije, ki znaša še dodatnih 18 evrov. Tej taksi se z izvedbo celotnega postopka na pooblaščeni organizaciji izognete. 

Še dodaten strošek, neodvisen od kraja registracije, pa je obvezno zavarovanje mopeda, ki je odvisen od ponudbe zavarovalnic in od različnih paketnih ugodnosti. 

Kako registrirati novo ustanovljeno kategorijo mopedov: 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Miroslav Mauko 09:56 12.april 2017.

    Dajte no, "novinarji" pri Žurnal24.si! Če že nekaj pišete, najprej preverite, kaj pišete! To, kar navajate zgoraj, ni res! Postopek registracije mopeda je vsepovsod enak! In brez skrbi, da si tehnični pregledi tistih 18 eur (kje ste jih dobili, sicer ...prikaži več ne vem) zaračuna v ceno storitve registracije (torej identifikacija, vnos podatkov o vozilu v sistem ter registracija mopeda z izdajo tablice)!

  • izRODEk 08:56 12.april 2017.

    Se narod sploh zaveda, kakšni psihopati so Cerarjevi in SD-jevi, da tako očitno ropajo voznike mopedov? Da ves ta cirkus okrog dokazovanja lastništva in vpisa v register NE potrebujete VI in tudi NE država? Kar država potrebuje, je denar! Razumel ...prikaži več bi, če bi našli nov način, da od bogatih iztrgajo par deset evrov od pregrešno dragih avtomobilov ali jaht. Tako pa so se spravili nad navadne državljane in jim zaračunavajo stroške registracije mopedov, ki so za marsikaterega ubogega delavca iz vasi edino prevozno sredstvo - stik s civilizacijo.Miro Cerar in njegovi globalistični pajdaši so psihopati. V normalnih razmerah bi viseli po kandelabrih. Ker je narod izgubljen in prestrašen, pa sedijo na vladi.Ljudje, uprite se tem norcem na oblasti! Tem barabam je potrebno soditi na ulicah! Potrebna so hitra sodičša in množične vislice na Kongresnem trgu, kjer bo narod obračunal za zločine, ki jih te barabe počnejo nad ljudmi.Upor ljudje! Samo upor lahko kaj spre