Končno našli rešitev, ki utegne meglenke poslati na smetišče zgodovine

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Čeprav nam meglenke omogočajo nekoliko boljšo orientacijo v megli, še zdaleč niso popolne. Pri Microsoftu imajo rešitev.
Oglej si celoten članek

Meglenke včasih povzročajo več skrbi kot koristi. Medtem, ko je vidnost slaba, osvetljujejo rob ceste, s čimer dobimo boljšo orientacijo položaja v voznem toku v megli. Pogosto pa jih vozniki uporabljajo, ko jih ne potrebujejo in s tem po nepotrebnem slepijo druge udeležence v prometu. 

Meglenke Meglenke krive za 300.000 nesreč

Za zdaj še ni prišlo do dodatne revolucije pri razvoju meglenk. Microsoft je zdaj patentiral sistem očal za navidezno resničnost, ki bi v megli voznikom pomagale bistveno bolj kot luči za meglo. Da je tehnologija zelo kompleksna kaže dejstvo, da je Microsoft novo tehnologijo predstavil v dokumentu, ki ima kar 235 strani.

Foto: Andrej Leban Opozorilne lučke luči meglenke golf

Avto Meglenke uporabljajte le v megli!

Ne pričakujte revolucionarnih luči. Računalniški gigant na celotno zadevo gleda s povsem drugega zornega kota. Če megle ne osvetlimo z lučmi, lahko skoznjo prodrejo žarki senzorjev, ki po digitalni obdelavi ustvarijo navidezno sliko, ki jo vidi voznik. Microsoft je za voznike ustvaril očala z razširjeno resničnostjo, ki prenesejo omenjeno sliko. Na ameriški patentni urad so že vložili dokument, ki opisuje celoten sistem. Načelo je preprosto, česar ne vidite, bi videli v očalih, ki so podobna 3D očalom za računalniške igre.

Avto "Meglenke so le še za okras“

Foto: Andrej Leban Meglenka star avto

S to razliko, da so prozorna in bi le dopolnjevala pogled s tako rekoč ustvarjeno podobo nevidnih predmetov. Čeprav se navidezna resničnost se že uporablja v head-up zaslonih v vozilih, na primer v novem mercedes-benzu razreda S, kmalu pa bo tehnologijo predstavil tudi Volkswagen. Večinoma se na zaslonu projekcijskega zaslona pojavljajo podatki o navigaciji in asistenčnih sistemih, v prihodnje pa bi lahko prikazovali tudi kaj je za megleno zaveso. Seveda bi moral imeti avto vgrajen head-up zaslon, kar pa je dražja rešitev od nošenja očal. Microsoftova očala bi lahko podpirala vrsto različnih aplikacij. Če znajo zamenjati meglenke, bi lahko zamenjala tudi glavne žaromete.

Foto: Microsoft Microsoftov patent očal za meglo

Avto Na zadnjo stran avta namestil prednje meglenke!

Nikoli se ne ve.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 09:59 6. Februar 2021.

    Večji problem so avtomatske luči, te se v megli oz dežju podnevi sploh ne prižgejo. Da ne govorim o nepravilno …

  • 09:22 6. Februar 2021.

    meglenke pa res ne slepijo nasproti vozečih .. kake bedarije no

  • 08:45 6. Februar 2021.

    Mogoče bojo čez 50 let finančno dosegljiva "raji". Vozniki pozabijo ali pa namerno vklopijo zadnjo meglenko, ko ni potrebe po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.