Avto
10232 ogledov

Končno našli rešitev, ki utegne meglenke poslati na smetišče zgodovine

Megla Profimedias
Čeprav nam meglenke omogočajo nekoliko boljšo orientacijo v megli, še zdaleč niso popolne. Pri Microsoftu imajo rešitev.

Meglenke včasih povzročajo več skrbi kot koristi. Medtem, ko je vidnost slaba, osvetljujejo rob ceste, s čimer dobimo boljšo orientacijo položaja v voznem toku v megli. Pogosto pa jih vozniki uporabljajo, ko jih ne potrebujejo in s tem po nepotrebnem slepijo druge udeležence v prometu. 

Verižno trčenje v Zagrebu. Meglenke Avto Meglenke krive za 300.000 nesreč

Za zdaj še ni prišlo do dodatne revolucije pri razvoju meglenk. Microsoft je zdaj patentiral sistem očal za navidezno resničnost, ki bi v megli voznikom pomagale bistveno bolj kot luči za meglo. Da je tehnologija zelo kompleksna kaže dejstvo, da je Microsoft novo tehnologijo predstavil v dokumentu, ki ima kar 235 strani.

Opozorilne lučke luči meglenke golf | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Megla Avto Meglenke uporabljajte le v megli!

Ne pričakujte revolucionarnih luči. Računalniški gigant na celotno zadevo gleda s povsem drugega zornega kota. Če megle ne osvetlimo z lučmi, lahko skoznjo prodrejo žarki senzorjev, ki po digitalni obdelavi ustvarijo navidezno sliko, ki jo vidi voznik. Microsoft je za voznike ustvaril očala z razširjeno resničnostjo, ki prenesejo omenjeno sliko. Na ameriški patentni urad so že vložili dokument, ki opisuje celoten sistem. Načelo je preprosto, česar ne vidite, bi videli v očalih, ki so podobna 3D očalom za računalniške igre.

Robert Lešnik Avto "Meglenke so le še za okras“

Meglenka star avto | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

S to razliko, da so prozorna in bi le dopolnjevala pogled s tako rekoč ustvarjeno podobo nevidnih predmetov. Čeprav se navidezna resničnost se že uporablja v head-up zaslonih v vozilih, na primer v novem mercedes-benzu razreda S, kmalu pa bo tehnologijo predstavil tudi Volkswagen. Večinoma se na zaslonu projekcijskega zaslona pojavljajo podatki o navigaciji in asistenčnih sistemih, v prihodnje pa bi lahko prikazovali tudi kaj je za megleno zaveso. Seveda bi moral imeti avto vgrajen head-up zaslon, kar pa je dražja rešitev od nošenja očal. Microsoftova očala bi lahko podpirala vrsto različnih aplikacij. Če znajo zamenjati meglenke, bi lahko zamenjala tudi glavne žaromete.

Microsoftov patent očal za meglo | Avtor: Microsoft Microsoft

Predelan avto Avto Na zadnjo stran avta namestil prednje meglenke!

Nikoli se ne ve.
 

Komentarjev 8
  • Avatar jezeran
    jezeran 09:59 06.februar 2021.

    Večji problem so avtomatske luči, te se v megli oz dežju podnevi sploh ne prižgejo. Da ne govorim o nepravilno montiranih lučeh ki svetijo v vesolje, ali pa polnem avtu, luči pa ne znajo spustiti. Največji geniji so pa tisti ...prikaži več ki dajejo ledice in vse mogoče žarnice v luči namesto originalnih žarnic, da se vse blešči, učinka pa ni.

  • pesnik51 09:22 06.februar 2021.

    meglenke pa res ne slepijo nasproti vozečih .. kake bedarije no

  • tlacan 08:45 06.februar 2021.

    Mogoče bojo čez 50 let finančno dosegljiva "raji". Vozniki pozabijo ali pa namerno vklopijo zadnjo meglenko, ko ni potrebe po njej, kar je zelo moteče. Če bi policija pozorno spremljala te kršitve in sankcionirala, bi teh prekrškov bilo bistveno manj. ...prikaži več. Tudi novi žarometi so nastavljeni bistveno previsoko. Včasih ne pomaga niti zatemnitev ogledala in ga moram obrniti proč. A je to varna vožnja ?