Michelin razvija pnevmatike za skoraj neverjetne hitrosti

Foto: Bugatti
Foto: Bugatti
Trg eksotičnih avtomobilov, v prvi vrsti športnih avtomobilov, ki zmorejo hitrosti krepko preko 300 km/h, ne more več slediti potrebam bogatih kupcev. Preprosto povedano jih je preveč. Zato pa se morajo napredku in vse večjim hitrostim, ki jih zmorejo najnovejši avtomobili prilagajati gumarji. Michelin je izdal svoj drzni načrt.
Oglej si celoten članek

Hennessey, Bugatti in Koenigsegg so znamke avtomobilov ki se jim morajo prilagajati tudi gumarji. Njihovi avtomobili namreč dosegajo hitrosti, da so pnevmatike obremenjene s takimi silami, da le redke zdržijo takšne obremenitve.

Gorenjska Gorenjska: Policisti ustavili avtomobil s 17 let starimi pnevmatikami

Pri Michelinu so najavili, da razvijajo povsem novo pnevmatiko, ki bo zdržala vse obremenitve, tako centrifugalno silo kot bočne obremenitve, tudi pri hitrosti vozila 480 km/h in več.

Avto Pnevmatika, na kateri rase mah, je zadnji krik tehnike

Eric Schmedding iz Michelina, je dejal, da bodo pnevmatike z ekstremnimi zmogljivostni predstavili že v kratkem, pa čeprav je na svetu za zdaj še malo vozil, ki bi bila sposobna dosegati take hitrosti: bugatti chiron sport, koenigsegg agera RS in hennessey venom GT.

Michelinova pnevmatika Michelinova pnevmatika, ki bo vulkanizerje spravila v jok

Veste kaj zmore vaša pnevmatika?

Ko bo počilo, vam bo jasno, zakaj obstaja razlika med gumami. Vsaka pnevmatika namreč ni primerna za vožnjo z veliko hitrostjo. Danes pnevmatike omogočajo varno vožnje s hitrostmi veliko večjimi od 200 km/h, a zato mora biti pnevmatika konstruirana drugače, saj so pritiski pri hitrostih 200 km/h veliko večji kot pri naših avtocestnih omejitvah (130 km/h). Pri teh res velikih hitrostih se gume hkrati nekajkrat hitreje obrabljajo kot pri hitrostih, ki so predvidene za naše ceste.

Avto To se zgodi, če varčuješ na pnevmatikah

Pa še nekaj, na kar vozniki praviloma pozabljajo. Proizvajalci pnevmatik in tudi strokovnjaki pravijo, da guma, ki je previdena za velike hitrosti (o tem se pozanimajte pred njenim nakupom) ne bo počila zaradi hitrosti, ampak je v veliki večini posledica izpusta tlaka v pnevmatikah. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:07 24. Junij 2018.

    Naj rajši izdelajo načrt kako bo manj revnih in ne presranih bogatašev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.