Slovenija
656 ogledov

Gorenjska: Policisti ustavili avtomobil s 17 let starimi pnevmatikami

Policija Boštjan Tacol
Gorenjski policisti so danes na cestah v naseljih na Gorenjskem in na tamkajšnji avtocesti izvedli več krajših preventivnih nadzorov, v katerih so ugotavljali pripravljenost vozil na zimske razmere. Med preko 170 preverjenimi osebnimi in tovornimi vozili jih je nekaj imelo pnevmatike stare okoli deset let, najstarejše pa so bile stare kar 17 let.

Nadzor je sicer nepravilnosti in pomanjkljivosti pokazal pri manjšem deležu osebnih vozil, so v sporočilu zapisali na Policijski upravi Kranj. Policisti so nadzor opravljali skupaj z vulkanizerji in tehničnimi pregledniki. 

Policisti so ugotovili napake, ki so bile povezane z napačnimi optičnimi nastavitvami podvozja vozila, kar je povzročilo neenakomerno izrabo pnevmatik; neustrezno globino profila pnevmatik; v enem primeru so bile pnevmatike, ki jih je voznik zamenjal sam, nameščene napačno; na vozilih so bile nameščene izrabljene pnevmatike ali pa v obvezni opremi ob uporabi letnih pnevmatik ni bilo verig ali verigam enakovrednih pripomočkov.

Na vse te napake so policisti voznike danes samo opozarjali, sicer pa so razmere na cestah zagotovo že bistveno drugačne kot v toplejšem in bolj suhem obdobju, zato že zahtevajo popolno in ustrezno opremo.

slovenija 09.11.10 predstavitev policijskih postopkov, policija, nadzor psihofiz | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Zimska oprema eden najpomembnejših elementov varnosti

Ceste so povečini mokre in spolzke, temperature nizke, razmere pa se lahko hitro močno poslabšajo ob sneženju. Vožnja bo zato takrat bistveno težja, prostora za napake in pomanjkljivosti na vozilih pa ne bo. Zato je zimska oprema poleg voznikove zbranosti in pozornosti tedaj eden najpomembnejših elementov varnosti, so opozorili na policiji.

Osnovna oprema pa so ravno zimske pnevmatike, ki omogočajo boljše odstranjevanje vode in brozge izpod koles kot letna pnevmatika, to pa zagotavlja večjo stabilnost vozila v snegu in ledu, še poudarjajo na kranjski policijski upravi.

Policisti prav tako priporočajo, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let.

Statistika kaže, da je najbolj kritično obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. V zadnjih šestih letih so gorenjski policisti v tem obdobju obravnavali več kot 3000 prometnih nesreč, od tega se jih je na zasneženih cestah zgodilo 233, precej ravno v prvih dnevih sneženja.

Marsikatero od teh nesreč bi lahko preprečili, če bi vsi vozniki takrat uporabljali predpisano zimsko opremo, predvsem pa zmanjšali hitrost vožnje in jo prilagodili razmeram na cesti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 15:06 09.november 2018.

    Policaji predlagajo 4 leta rok uporabe gum. Kdo je njihov sponzor ? Pirelli,Sava,...kaj imajo oni predlagat ! Njihov je samo nadzor zakona. Pojdite na ceste in ne twitajte .

  • Marko Slovenia 04:15 13.november 2016.

    IMAMO ŽE ROK TRAJANJA NA PRVI POMOČI :) NEJ GA DAJO BUTCI ŠE NA GUME PA VIJAKE PA PREDPRAŽNIKE......

  • ode 14:07 11.november 2016.

    Peljem za tamčkom z NM registracijo - tablica je bila pripeta z elastiko - vse štiri zadnje gume so bile drugačnega profila, drugačne dimenzije in izrabljene do ravnega. Iz auspuha je "dišalo po cvičku". Policajev pa od nikoder.