Avto
4277 ogledov

Michelinova pnevmatika, ki bo vulkanizerje spravila v jok

Michelin vision Michelin
Michelin je pokazal koncept pnevmatike brez zračnice. A to še ni vse - v času lizanja ene sladoledne kepice bo avto lahko preklopil med različnimi tipi dezena za zimo, off-road ... Bo poklic vulkanizerjev izumrl?

Michelin Vision je ime pnevmatike, ki napoveduje smer, v katero gre Michelinov razvoj pnevmatik za okoli leta ... Hja, kaj pa vemo.

Prva posebnost pnevmatike je, da so jo natisnili kar s 3D tiskalnikom. Druga že omenjena lastnost je, da nima zraku, temveč je sestavljena iz penastega satovja, ki je biorazgradljivo. Michelin je sicer že pravi veteran pri razvoju pnevmatik brez zraka, saj je že pred dvema letoma pričel proizvajati t. i. tweel - (tire-wheel) mešanico med tipično pnevmatiko in kolesom z naperami. Za omejen nabor necestnih vozil, seveda.

Pri konceptni pnevmatiki Vision je bližje osi satovje gostejše, kar zagotavlja konstrukcijsko trdnost, proti obodu pa redkejše, kar omogoča odzivanje pnevmatike na neravnine.

Michelin vision | Avtor: Michelin Michelin

Tiskovno sporočilo Michelina navaja, da je ta osrednji del pnevmatike praktično neuničljiv, medtem ko je na samem obodu nameščen tenek sloj dezena iz gume. Če gre prav razumeti, kaj so želeli pri Michelinu povedati, potem je mogoče ta obod po lastni volji dopolnjevati, ko se izrabi, ali pa ga celo menjati odvisno od potreb - za športno vožnjo, za zimsko vožnjo, off-road ... Spodnji video prikazuje, da bo ta proces mogoče opraviti na posebnih napravah tudi kar na cesti in to v nekaj minutah, celoten postopek bo opravil stroj, dovolj bo pritisk voznika na gumb.

Še ena logična lastnost pnevmatike prihodnosti je, da bo prepletena s senzorji, ki bodo vozilu posredovali ogromno informacij o dogajanju na cesti.

Bomo videli ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Simon Karoli 19:56 11.julij 2017.

    Tele michelin tweel so bolj uporabne ampak jih ni videti na trgu vsaj pri nas jih nisem videl. Glede na to pa, da tele reči imajo visoke cene se ni zabat, da bi vulkanizerstvo izumrlo, prej bomo doživeli propad civilizacije ...prikaži več ali pa vozila na levitacijo v vsakdanji uporabi ;)

  • Snežinko 19:56 11.julij 2017.

    Tole napoveduje samo pretirano domišlijo, nič drugega. Tiskanje dezena...to obstaja že desetletja, reče pa se mu nalivanje gum. In ve se, da ni prav dosti vredno.