Avto
1696 ogledov

Pnevmatika, na kateri rase mah, je zadnji krik tehnike

Goodyear pnevmatika Andrej Leban
Tudi gume bodo aktivno skrbele za čistejši zrak.
Goodyear je na salonu v Ženevi predstavil prototip pnevmatike, ki bi pomagala izboljšati kakovost zraka v mestih. "Oxygene" pnevmatika, kot so jo poimenovali, ima na svojih bokih mah, ki prek dezena pnevmatike vsrkava vlago in tako omogoči boljši oprijem. Hkrati iz ozračja jemlje toplogredni plin CO2 in vrača kisik. Energija, ki se ob tem ustvarja prek fotosinteze, pa bi pnevmatika uporabljala za napajanje različnih senzorjev, umetne inteligence in posebnega LED traku. Slednji bi svetil v različnih barvah in s tem opozarja druge voznike in pešce na manevre vozila.  pnevmatike Testi letnih 2018 Avto Odlična novica za vse, ki morate po nove gume

Pnevmatika je tudi sposobna komuniciranja z drugimi vozili in napravami prek t. i. LiFi tehnologije svetlobnih signalov, kar bodo v prihodnosti uporabljala avtonomna vozila.

Zakaj mah? Ker je sposoben vsrkati vlago v količini, ki je 26-krat višja od njegove mase, skupaj s CO2 pa je to v procesu fotosinteze, kot jo "gorivo" za proizvodnjo energije, ki jo potrebuje za rast vsaka rastlina. Stranski produkt tega procesa pa je kisik, ki omogoča obstoj živali in ljudi.

Ford Kmalu pri nas Avto Focus namerava biti kot mercedes, a ne kot audi

Če bi s takšno pnevmatiko opremili vozila v velemestu, kot je Pariz, bi okoli 2,5 milijona vozil iz tamkajšnjega zraka odstranila 4.000 ton CO2, hkrati pa proizvedla okoli 3.000 ton kisika. 

Ekološka je tudi proizvodnja pnevmatike, saj je dobesedno natisnjena s pomočjo 3D tiskalnika, medtem ko so za material uporabili reciklirane pnevmatike.

Sporočala bo svoje stanje 

Goodyear je sicer predstavil tudi prototip inteligente pnevmatike, ki prek posebnih vgrajenih senzorjev in algoritmov v oblaku komunicirajo z upravljavci voznih parkov v realnem času. Po zaslugi teh algoritmov se informacije o stanju pnevmatike, vključno z njeno obrabo, temperaturo in tlakom posodabljajo in posredujejo upravljavcem voznih parkov. Povezljivost in izmenjava podatkov omogočata optimalno uporabo pnevmatik ter s tem varnejšo in stroškovno učinkovitejšo mobilnost ter maksimalno razpoložljivost vozil, pravijo pri proizvajalcu.

Avto 5 dejstev, ki jih ne veste o hrvaškem superavtomobilu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 08:03 11.marec 2018.

    Pnevmatika s pasjim drekom bi bila še bolj zanimiva.