Avto
8805 ogledov

5 dejstev, ki jih ne veste o hrvaškem superavtomobilu

1/23
Rimac Automobili
Hrvaško podjetje Rimac Automobili je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavilo novi električni hiper avtomobil, ki je pristal v vseh vodilnih svetovnih medijih. Predvsem na račun podatkov o tem, kaj zmore. Razkrivamo pet dejstev, ki se morda slišijo neverjetna.

Naši južni sosedje pokajo od ponosa zaradi vozila Mateja Rimca, pravijo mu tudi Rimčeva zver, ki stane 1,7 milijona evrov, štirje elektromotorji pa skupaj proizvedejo moč 1.914 konjev (1.408 kW) in 2.300 Nm navora. Kapaciteta baterije je 120 kWh. Pospešek od 0 do 100 km/h je 1,97 sekunde, od 0 do 300 km/h pa le 11,8 sekunde, medtem ko je največja hitrost 412 km/h. To ga uvršča med najhitrejše avtomobile na svetu. Hrvaški mediji že nekaj dni pišejo hvalospeve na račun vozila C_Two, pri spletnem portalu Auto Start pa so navedli pet "neverjetnih" dejstev o avtomobilu, za katere verjetno še niste slišali.

Rimac C-Two | Avtor: Saša Despot Saša Despot

1. Elektrike dovolj za izvoz

Da bi avtomobil razvil 1914 konjskih moči in pospešil na več kot 400 km/h, je potrebna velika količina elektrike. Baterija ima kapaciteto 120 KW/h. To je toliko električne energije, da bi lahko zgradbo z 10 stanovanji z elektriko oskrbovali 24 ur. C_Two to energijo porabi v nekaj urah.

 | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

2. Zbirka podatkov

C_Two je avtomobil, ki kipi od sofisticiranih tehnologij. Ima osem kamer, šest radarjev, dvanajst ultrazvočnih senzorjev, laserski čitalnik in vso drugo tehnologijo, ki v eni uri "prežveči" za 8 terabajtov podatkov. Da bi shranili vse te podatke, bi potrebovali osem povprečnih računalnikov.

 | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

3. Superračunalnik

Da bi lahko vozil samostojno, pri podjetju razvijajo umetno inteligenco. Vozilo prepoznava voznikov obraz in njegovo razpoloženje. Ima procesorsko moč 22 MacBookov Pro, prenosnega računalnika, ki je trenutno med najbolj zmogljivimi na svetu.

 | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

4. Najhitrejši na svetu

Od 0 do 100 km/h potrebuje 1,97 sekunde (trenutno najhitrejši dodge challenger v 23 sekunde), do 300 km/h v 11,8 sekunde (trenutno najhitrejši koenigsegg agera R v 11,9 sekunde). Za dirko na 400 metrov potrebuje 9, 1 sekunde, aktualni rekorder je dodge challenger SRT demon z rezultatom 9,65 sekunde. 

 | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

5. Najmočnejši

S 1914 konjskimi močmi je rimac C_Two najmočnejše vozilo. Koenigsegg regera hibrid ima 1520 konjskih moči in baterije, ki so jih priskrbeli pri podjetju Rimac avtomobili. 

 | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili

Komentarjev 10
  • lotus 09:09 10.marec 2018.

    Spet so eni nevoščljivi jbg,možakar je naredu revolucijo ampak ni prav da je Hrvat,ane zlobneži

  • Alexus 21:07 09.marec 2018.

    Tesla Roadster 2.0 pride na trg leta 2020, bo približno enako hiter (0,05s razlike), veliko boljša baterija, navor in bo približno 8x CENEJŠI. Vsi te podatki so seveda pred optimizacijami, kar pomeni da bo verjetno še boljši. Prav tako pa ...prikaži več Roadster ne bo concept car ampak na voljo vsem. V vsakem primeru pa pohvale Hrvatom, da se lahko kosajo s Teslo (vsaj kar se tiče specifikacij avtomobila).

  • ode 18:14 09.marec 2018.

    In kaj, če vsi ti računalniki zabluzijo? Kdo bo to popravil? Me zanima, kaj bi človek rabil takšen avto. Bi se z njim vozil v službo, na nedeljski izlet? Avtomobili te vrste so namenjeni dokazovanju superiornosti, nadvlade in narcisoidnosti nekega ...prikaži več prozvajalca, uporabne vrednosti pa nimajo nobene.