Avto
423 ogledov

Slovenci v avtonomnih vozilih ne bi veliko spali

Samodejna vožnja Volvo
Slovenci so se izjasnili, kako bi porabili prosti čas, bi izkoristili prosti čas v avtonomnih vozilih.
Mercedes-Benz leta 2020 MB TAKSI LETA 2020 Avto Leta 2020 Mercedes in Bosch z avtonomnim taksijem

O avtonomnih vozilih se veliko piše, kljub temu pa množica na njih gleda še kot na zelo oddaljeno prihodnost. Dejstvo pa je, da bomo z avtonomnimi vozili prihodnosti njihovi uporabniki naenkrat dobili več prostega časa, ki ga bo lahko vsak porabil za različne aktivnosti. Kot je pokazala raziskava, ki jo je opravila kranjska družba Goodyear Dunlop Sava Tires, pa bi velika večina Slovencev v temu času najraje brskala po spletu in uporabljala družbena omrežja.

Mercedes-Benz actros SAMI DO ROTTERDAMA Avto Avtonomni tovornjaki pripotovali v Rotterdam - je poklic šofer ogrožen?

Razvoj avtonomnih vozil nam bo v prihodnosti omogočil, da se bomo usedli v avto, vnesli cilj, se zleknili v sedež in se sprostili vse do konca vožnje. V luči tega je Goodyear spodbudil Slovence, da že danes razmišljajo o mobilnosti prihodnosti in v sklopu digitalne raziskave, izvedene s pomočjo klepetalnega robota Goodyja (angleško »chatbot«), prišel do zanimivih izsledkov. 

Raziskava  Goodyear Dunlop Sava Tires med Slovenci o avtononih vozilih. | Avtor: Goodyear Goodyear

 Slovenci bi čas, ki bi nam ga prihranila avtonomna vozila, porabili predvsem za aktivnosti v digitalnemu svetu. Rezultati raziskave namreč kažejo, da bi velika večina (60 odstotkov) ta čas namenila brskanju po spletnih straneh ter prebiranju in objavljanju vsebin na družbenih omrežjih. Temu z velikim zaostankom sledi pogovor z ostalimi potniki (15 odstotkov) in spanje oz. počitek (11 odstotkov). Približno dva odstotka Slovencev pa bi izbralo eno od sledečih aktivnostih: pošiljanje e-pošte,  telefoniranje oz. pisanje SMS sporočil, branje ter ogled filmov ali video posnetkov.

Najboljši za volanom Kaj je to volan? Avto Neavtonomni avtomobili bodo čez 20 let kot konji

Pri tem pa tudi ni večjih odstopanj pri moških in ženskah, razen pri temu, da bi predstavnice nežnejšega spola nekoliko več brale, predstavniki močnejšega spola pa v večji meri gledali video vsebine.

Raziskava  Goodyear Dunlop Sava Tires med Slovenci o avtononih vozilih. | Avtor: Goodyear Goodyear

Odstopanja z ostalimi Evropejci

Primerjava rezultatov slovenske študije z raziskavo, ki jo je Goodyear v sodelovanju z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) opravil lansko leto v 11 evropskih državah, pa je pokazala določena odstopanja. Evropski vozniki bi namreč največ časa, ki bi ga pridobili na račun samovozečih avtomobilov, porabili za telefoniranje oz. pisanje SMS sporočil (42 odstotkov), takoj zatem pa sledi brskanje po spletnih straneh (37 odstotkov). 

AMZS Brave Test brez rok Avto Izkušnje Slovencev bodo določale razvoj avtonomnih avtov
Komentarjev 1
  • ode 18:36 12.januar 2018.

    Naložite družino v avto, določite končno lokacijo, pritisnite gumb za avtonomno vožnjo in avto vas bo pripeljal na morje ali na smučanje v gore. Ta čas, ko avto samodejno vozi, se lahko zleknete v prtljažnik in do cilja oddremate. Vmes ...prikaži več lahko popijete tudi pivo ali dva, saj ne vozite vi, ampak vaš avto. Če se bo zaletel ali koga povozil, bo itak on kriv.