Nepričakovani zmagovalec v ključnem razredu avtov

Foto: Anže Petkovšek Tesla Y
Foto: Anže Petkovšek Tesla Y
Tesla model Y se prodaja bolje od mercedesa GLC in bi lahko konec leta končal na prvem mestu med vsemi premijskimi avtomobili.
Oglej si celoten članek

Tesla model Y se je v prvi polovici leta uvrstil na prvo mesto najbolje prodajanih premijskih SUV-jev srednjega razreda, s čimer je premagal tudi vse nemške tekmece vključno z dosedanjim prvakom mercedesom GLC.

Avto Električni avtomobili so kot dobra uspavanka

Foto: Anže Petkovšek Tesla Y

Prodaja modela Y, ki ga Tesla Motors trenutno izdeluje v Berlinu in Šanghaju, je zrasla celo tako močno, da bi se lahko zgodilo, da bo presegla celo prodajo audija A3. S tem bi tesla model Y postal najbolje prodajani premijski model v Evropi. Tako vsaj kažejo podatki sledilnika Dataforce.

Hitra rast

Teslinemu električnemu SUV je prodaja vse od postopnega začetka v Evropi lansko leto neprestano rasla. Na Norveškem je bil zadnjih šest mesecev neprestano na prvem mestu, junija se je na prvo mesto prodaje povzpel tudi na Švedskem, v Veliki Britaniji pa se je uvrstil na drugo mesto.

V prvih šestih mesecih so ga prodali 41.851 primerkov, s čimer je za več kot tisoč primerkov premagal mercedes GLC, ki se je na drugo mesto uvrstil s 40.554 prodanimi primerki. Tretji je bil z 31.138 prodanimi primerki BMW X3, četrti s 27.836 primerki pa volvo XC60. Tesla model Y je poleg tega celotni segment SUV-jev srednjega razreda potisnil preko 250.000 prodanih avtomobilov, kar pomeni 18-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

2,1 do 100! Zdaj tudi pri nas tesli, ki sta hitrejši od ferrarijev

Uspeh tesla modela Y pa je imel še dodatni vpliv na svoj razred. Kaže se, da je dizelsko gorivo izgubilo primat v tem razredu. V prvi polovici letošnjega leta sta si namreč dizel in elektrika razdelila po 32 odstotkov tega segmenta.

Foto: Mercedes-Benz Novi mercedes-benz GLC

Polovica prodaje

Skoraj polovico prodaje električnih vozil je v svojem segmentu prispeval tesla model Y, Audi pa je z vsemi električnimi modeli kombinirano dosegel prodajo 30.612 primerkov. Tretjino od tega je predstavljal audi Q4 e-tron, ostalo pa malce večji audi e-tron. Na četrto mesto se je uvrstil BMW iX3, na peto pa mercedes EQC. S 3.528 prodanimi primerki je na zadnjem mestu med premijskimi električnimi SUV-ji končal jaguar I-pace.

Avto Volkswagen bo poletel v zrak

Drugi pomembni segment so priključni hibridi, ki so si v prvi polovici leta zagotovili 19-odstotni delež. V tem segmentu je bil na prvem mestu mercedes GLC s 14.379 prodanimi primerki. S 9.747 prodanimi avtomobili mu je sledil volvo XC60 plug-in hybrid, tretji pa je bil BMW X3 z 9.568 prodanimi primerki. Tem so na naslednjih mestih sledili še DS 7 crossback, lexus NX, audi Q5, range rover velar, land rover discovery sport in jaguar F-pace.

Med bencinskimi avtomobili se je na prvo mesti sicer uvrstil porsche macan, med samopolnilnimi hibridi pa je na prvem mestu in edinem mestu lexus NX.

Avto Ford mustang mach-E ima močno streho

Da bi postal najbolje prodajani evropski avtomobil v premijskem segmentu, mora tesla model Y premagati predvsem audi A3, ki so ga v prvi polovici leta prodali 51.994 primerkov, poleg tega pa še BMW X1, mercedes razred A, BMW serije 3 in mini. Razen minija se je v prvi polovici leta sicer vsem poslabšala prodaja, torej so obeti za tesla model Y dobri.

Foto: Saša Despot Audi Q4 40 e-tron

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:13 9. Avgust 2022.

    dokler ne resimo napajanja generalno, je to norost. Čakam na vodik.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.