Avto > Na Štrom
10032 ogledov

Nepričakovani zmagovalec v ključnem razredu avtov

Tesla Y Anže Petkovšek Tesla Y
Tesla model Y se prodaja bolje od mercedesa GLC in bi lahko konec leta končal na prvem mestu med vsemi premijskimi avtomobili.

Tesla model Y se je v prvi polovici leta uvrstil na prvo mesto najbolje prodajanih premijskih SUV-jev srednjega razreda, s čimer je premagal tudi vse nemške tekmece vključno z dosedanjim prvakom mercedesom GLC.

Citroën otroški sedež, otroci Avto Električni avtomobili so kot dobra uspavanka

Tesla Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla Y Anže Petkovšek

Prodaja modela Y, ki ga Tesla Motors trenutno izdeluje v Berlinu in Šanghaju, je zrasla celo tako močno, da bi se lahko zgodilo, da bo presegla celo prodajo audija A3. S tem bi tesla model Y postal najbolje prodajani premijski model v Evropi. Tako vsaj kažejo podatki sledilnika Dataforce.

Hitra rast

Teslinemu električnemu SUV je prodaja vse od postopnega začetka v Evropi lansko leto neprestano rasla. Na Norveškem je bil zadnjih šest mesecev neprestano na prvem mestu, junija se je na prvo mesto prodaje povzpel tudi na Švedskem, v Veliki Britaniji pa se je uvrstil na drugo mesto.

V prvih šestih mesecih so ga prodali 41.851 primerkov, s čimer je za več kot tisoč primerkov premagal mercedes GLC, ki se je na drugo mesto uvrstil s 40.554 prodanimi primerki. Tretji je bil z 31.138 prodanimi primerki BMW X3, četrti s 27.836 primerki pa volvo XC60. Tesla model Y je poleg tega celotni segment SUV-jev srednjega razreda potisnil preko 250.000 prodanih avtomobilov, kar pomeni 18-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Tesla model S 2,1 do 100! Avto Zdaj tudi pri nas tesli, ki sta hitrejši od ferrarijev

Uspeh tesla modela Y pa je imel še dodatni vpliv na svoj razred. Kaže se, da je dizelsko gorivo izgubilo primat v tem razredu. V prvi polovici letošnjega leta sta si namreč dizel in elektrika razdelila po 32 odstotkov tega segmenta.

Novi mercedes-benz GLC | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Polovica prodaje

Skoraj polovico prodaje električnih vozil je v svojem segmentu prispeval tesla model Y, Audi pa je z vsemi električnimi modeli kombinirano dosegel prodajo 30.612 primerkov. Tretjino od tega je predstavljal audi Q4 e-tron, ostalo pa malce večji audi e-tron. Na četrto mesto se je uvrstil BMW iX3, na peto pa mercedes EQC. S 3.528 prodanimi primerki je na zadnjem mestu med premijskimi električnimi SUV-ji končal jaguar I-pace.

VW dron Avto Volkswagen bo poletel v zrak

Drugi pomembni segment so priključni hibridi, ki so si v prvi polovici leta zagotovili 19-odstotni delež. V tem segmentu je bil na prvem mestu mercedes GLC s 14.379 prodanimi primerki. S 9.747 prodanimi avtomobili mu je sledil volvo XC60 plug-in hybrid, tretji pa je bil BMW X3 z 9.568 prodanimi primerki. Tem so na naslednjih mestih sledili še DS 7 crossback, lexus NX, audi Q5, range rover velar, land rover discovery sport in jaguar F-pace.

Med bencinskimi avtomobili se je na prvo mesti sicer uvrstil porsche macan, med samopolnilnimi hibridi pa je na prvem mestu in edinem mestu lexus NX.

ford mustang mach-E Avto Ford mustang mach-E ima močno streho

Da bi postal najbolje prodajani evropski avtomobil v premijskem segmentu, mora tesla model Y premagati predvsem audi A3, ki so ga v prvi polovici leta prodali 51.994 primerkov, poleg tega pa še BMW X1, mercedes razred A, BMW serije 3 in mini. Razen minija se je v prvi polovici leta sicer vsem poslabšala prodaja, torej so obeti za tesla model Y dobri.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 2
  • jakec1575 10:13 09.avgust 2022.

    dokler ne resimo napajanja generalno, je to norost. Čakam na vodik.