Avto > Na Štrom
2119 ogledov

Volkswagen bo poletel v zrak

VW dron Volkswagen
Volkswagnov kitajski oddelek je predstavil V.MO., prvi potniški električni dron z možnostjo navpičnega vzleta in pristanka (eVTOL).

Prvi prototip ima tudi ime, 'Flying Tiger' (leteči tiger), k čemu je botrovala opazna črno-zlata barvna kombinacija ohišja, namenjen, ko bo seveda dokončan, pa bo štirim potnikom in njihovi prtljagi, ki bodo lahko z njim poleteli do krajev oddaljenih 200 kilometrov .  

Avto Bomo od zdaj tako kupovali avtomobile?

VW dron | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Med avtomobilskimi proizvajalci je sicer vse več takšnih, ki jim kopenske ceste niso dovolj in se preskušajo tudi v razvoju zračnih plovil. Honda s svojimi potniškimi reaktivci je na tem področju že prava veteranka, drugi pa so novi igralci, zanje pa je značilno predvsem, da poskušajo združiti lastnosti avtomobila in letala. Med temi je s prototipom potniškega letalnika očitno tudi Volkswagen.

Brian Grubb Sava Bohinjka dron Posnetek Popotnik Z dronom po Savi Bohinjki

Glede na to, da bo namenjen štirim potnikom, Volkswagnov dron ni ravno majhen. V dolžino namreč meri 11,2, razpon kril pa znaša 10,6 metra. Za njegov let skrbijo po štirje navpični rotorji n vsaki strani in dva vijaka za horizontalni let, ki mu omogočajo letenje v vseh smereh. Pri njem so uporabili tudi obstoječe rešitve za avtonomno vožnjo in sodobno baterijsko tehnologijo.

VW dron | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Pri Volkswagnu pričakujejo, da bodo s številnimi poskusnimi poleti še letos precej izboljšali njegove lastnosti, razvoj operativnega drona pa naj bi s naprednimi testi zaključili prihodnje poletje. V civilnem zračnem transportu naj bi do neke mere nadomestil sedanje helikopterje.

dostava dron Pošta Slovenije Slovenija Pošta Slovenije pošiljko dostavila z dronom

Kot njegovo največjo prednost navajajo, da njegov motor neposredno ne onesnažuje zraka, slabost pa je, da bo moral pred dejansko uporabo zadovoljiti številnim predpisom o civilnem letalstvu, kar bi lahko njegovo dejansko uvedbo precej zamaknilo v poznejši čas.

Komentarjev 2
  • rokobert 14:58 05.avgust 2022.

    😅😂🤣...ta je pa dober.... dober vic ste napisali😃👍...dajte še kakšnega😉👍

  • rd2dmk2 09:03 05.avgust 2022.

    tale VW ima še na tleh tolk težav bo pa po luftu letal.. dajte no...ljudje ne znajo bočno parkirat nodo pa leteli. al mogoče svet misli da bodo za tele drone dovolj mulci, kijih bodo vozili v šoping al pa ...prikaži veča k dohtarju, medtem, ko bodo igrali na mobilcu war games .. in to brez izpitov, kot se čolni vozijo.