Slovenija
242 ogledov

Pošta Slovenije pošiljko dostavila z dronom

dostava dron Pošta Slovenije
1/11
Pošta Slovenije
Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom.

Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom – dronom, ki je v zaključni fazi leta dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. V ta inovacijski projekt se podaja z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti in aktivnega pristopa k oblikovanju predpisov na področju, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji. Mnoga podjetja po svetu na ta način že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, medtem ko trenutna evropska zakonodaja žal še ne omogoča letenja izven vidnega polja. 

"Glede na trenutne trende v dostavi nismo več daleč od tega, da bomo tudi v logistiki, namesto poskusnega letenja, lahko dejansko izvajali dostave z droni. Želimo se aktivno vključevati v proces kreiranja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti," je ob prvem poskusnem letu brezpilotnega letalnika izpostavlja začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot.  

dostava dron Pošta Slovenije | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Tehnologija takšno dostavo že dalj časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. V evropskrem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav. Potenciali za takšno uporabo so veliki. "Od dostave laboratorijskih vzorcev iz oddaljenih področij, dostave dobrin iz ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem. Tukaj vidimo velik potencial tudi v Pošti Slovenije, in sicer tudi za segment pri dostavi spletnih nakupov, kot storitev z najvišjo dodano vrednostjo," pravi Kokot.

Glavne prednosti takšne dostave so manjše onesnaževanje, optimiziranje logističnih poti, hitra dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih.

Pošta Slovenije je prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom izvedla v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone, ki je prvi slovenski operater brezpilotnih zrakoplovov najvišje kategorije in omogoča izvajanje letalskih operacij v najzahtevnejših pogojih ter z zagonskim podjetjem ElevonX, ki  je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. Zagonsko podjetje je razvilo modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye in ga pripeljalo do serijske proizvodnje. 

dostava dron Pošta Slovenije | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Z dronom eno tono do 1.500 kilometrov daleč

Na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki prednjačijo tehnološko naprednejše države - ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija, Švica ter podjetja, kot so Alibaba, Amazon in Google. Kot je dejal svetovalec poslovodstva Pošte Slovenije Marjan Osvald naj bi Kitajska po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1.500 kilometrov daleč, začela že leta 2025. "Tudi v EU imamo ambiciozne načrte, Evropska komisija vidi prihodnost brezpilotnih letalnikov v kmetijstvu, energetiki, nadzoru javnega reda in miru ter v spletni trgovini in mobilnosti nasploh," dodaja Osvald.

"Nadaljnji koraki Pošte Slovenije na tem področju so povezani s sodelovanjem v RRI projektih (razvojno-raziskovalni in inovacijski projekti), demonstracijskih projektih za vzpostavitev okolij, v katerih se avtonomne dostave lahko izvajajo ter vzpostavitvi oziroma pridružitvi konzorciju večjih slovenskih podjetij, ki na področju komercialne uporabe avtonomnih letalnikov in drugih avtonomnih vozil, vidijo priložnosti za kreiranje poslovnih modelov prihodnosti. Ob tem pa so pripravljena s svojimi dosedanjimi izkušnjami vplivati na kreiranje trenutno aktualne zakonodaje," dodaja direktor inovacij pri Pošti Slovenije Kristijan Perčič

dostava dron Pošta Slovenije | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:09 01.junij 2021.

    Kdo mi razloži zakaj poštarji ne prinašajo priporočenih pošiljk v podpis naslovniku ampak enostavno vržejo listek o pošiljki v nabiralnik ? Na reklamacije se Pošta požvižga .