Nov ukrep proti nevarnim prehitevanjem na naših cestah

Foto: Profimedia
Na naše ceste končno prihaja ukrep, ki ga v nekaterih državah poznajo že leta.
Oglej si celoten članek

Pred kratkim so stopile v veljavo spremembe pravilnika o prometni signalizaciji in opremi, ki med drugim določa, kakšni prometni znaki in oznake so dovoljeni na naših cestah ter kako morajo biti izvedeni. 

Ena izmed zanimivih novosti, ki jih bodo upravljavci cest na izpostavljenih odsekih odslej lahko risali na cestišče, je puščica za usmerjanje prometa. Njena uporaba je predvidena na sredini ceste v bližini začetka neprekinjene črte, ki ločuje smerna vozišča, oziroma na mestih, kjer je konec dovoljenega prehitevanja.

S tem bodo vozniki na jasen in viden način opozorjeni na polno črto in nevarnost v primeru neupoštevanja prepovedi. V preteklosti je bližino polne črte sicer nakazoval spremenjen (krajši) interval prekinjene črte, a tega velika večina voznikov sploh ni vedela oziroma opazila. 

Sistem takšne usmerjevalne črte je v uporabi v številnih evropskih državah. Novo usmerjevalno črto je sicer predvidela že prva različica pravilnika iz leta 2015, vendar je praktično niso nikjer v Sloveniji uporabili, saj je bila prva različica oblikovno precej "ponesrečena."

Foto: Anže Petkovšek Cestne oznake

Nenavadna označitev pri Kalcah neučinkovita

Spremembe pravilnika pa so odpravile način označevanja cest, ki je bil v praksi izveden pred enim letom na cesti Kalce - Planina. Tam je široko cestišče vizualno zoženo s pomočjo dveh sredinskih črt. Na ministrstvu pojasnjujejo, da se to poskusno označevanje v praksi ni izkazalo kot varnostno učinkovito, zato ga pravilnik ne omogoča več. Prvotna ideja je sicer bila, da bodo pristojni dogajanje na odseku Kalc spremljali tri leta in se šele nato odločili o usodi oznak.

Avto Pozor, eno naših cest so umetno zožali

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:08 8. November 2018.

    Kar bo preprecilo prehitevanje v škarje, se ne da narisati na cesto. žal je edini odgovor v dvigu vsesplosne izobrazbe, …

  • 11:25 8. November 2018.

    Nikoli nisem vedel, kaj tale nelogična "usmerjevalna" puščica pomeni. Hvala za pojasnilo. Ne bodo pa te puščice preprečile prehitevanja v …

  • 09:04 8. November 2018.

    Tudi to je Slovenija my friend ! Tujci ,ki se pripeljejo na naš konec se prav zaradi podobnih anomalij čimprej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.