Avto
19887 ogledov

Pozor, eno naših cest so umetno zožali

talne označbe
1/4
Anže Petkovšek Talne označbe za večjo varnost v prometu na regionalni cesti Kalce Planina.
Nova praksa na eni od slovenskih cest - leva in desna stran ceste sta namesto z eno ločeni z dvema črtama, ki sta med seboj precej vsaksebi.

Regionalka med Kalcami in Postojno, ki pelje prek Planine, je znana tako po ovinkih kot nekaterih ravninah, na katerih vozniki radi pritisnejo plin močneje, kot bi smeli. S tega odseka so zato pogosto poroča o nesrečah.

Sedaj pa so se na odseku pojavile nove ločilne črte na sredini cestišča, ki povečujejo razdaljo med vozili iz ene in druge smeri, saj sta črti narisani precej narazen. Na robovih pa je namesto neprekinjene izvedena prekinjena črta. Gre za eno prvih tovrstnih praks v Sloveniji.

Za pojasnila smo prosili direkcijo za infrastrukturo, kjer pravijo, da je bil omenjen odsek projektiran v času pred zgrajeno avtocesto, ko je po njem še potekal gost promet med Primorsko in osrednjo Slovenijo. Zato ima še danes dobre tehnične lastnosti, pa čeprav po njem dnevno v povprečju pelje le še okoli 2.000 vozil. Tako je širina vozišča med Kalcami in Planino kar 7,5 metra.

"Dobre tehnične lastnosti in redek promet spodbujata voznike k večjim hitrostim, kar se odraža tudi pri prometnih nesrečah, saj je za skoraj dve tretjini vseh nesreč na odseku vzrok prehitra vožnja in vožnja preko sredinske črte," dodajajo na direkciji.

prenovljena obvoznica Promet Avto Novi znaki, nove omejitve na obvoznici in avtocesti

"Nova horizontalna signalizacija na obnovljenem delu ceste s sredinskim ločilnim pasom in robno prekinjeno črto optično zožuje cesto in vpliva na voznike, da vozijo z manjšo hitrostjo, kar je eden ključnih dejavnikov za izboljšanje prometne varnosti."

talne označbe | Avtor: Anže Petkovšek Talne označbe za večjo varnost v prometu na regionalni cesti Kalce Planina. Anže Petkovšek

Ali bo novost imela novost dejanske pozitivne posledice in bo zmanjšalo število nesreč, nameravajo pri direkciji pozorno spremljati še naslednja tri leta. Po opravljeni analizi pa bodo pristopili "bodisi k širši implementaciji ali pa izbrisu označb."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Žurnalček 14:36 01.februar 2018.

    Črta je zaradi motoristov , da ne molijo glavo da drugo stran cestišča ! Sami ne vedo zakaj so jo narisali !

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:53 31.januar 2018.

    Črto nič ne boli,če voziš po njej ali čez njo,kanede.

  • k0libri 10:39 31.januar 2018.

    In še vedno so taki, ki niso sposobni zvoziti ovinka, ne da bi sekali obeh črt, kaj šele ene. Po moje je to ultra nesposobnost in malomarnost, ker nekih veščin ne zahteva. Ok, stara jajca od avtov tega seveda ne ...prikaži več zmorejo, ker so nevzdrževana (amortizerji in podobno). Da ne govorimo o talentih, ki prehitevajo čez obe polni črti.