Slovenija
1690 ogledov

Domačini proti mostu brez duše

Hotel Lucija Žurnal24 main
Krajani Mosta na Soči so proti predlagani rešitvi za nov most.

Krajani Mosta na Soči so danes s prepričljivo večino zavrnili načrte za novi most čez Sočo v svojem kraju. Most, ki bi sicer zagotovil večjo prometno varnost predvsem pešcev in kolesarjev, bi bil namreč povsem drugačen od sedanjega. 

Po burni razpravi na današnjem zboru krajanov so zbrani tajno glasovali za ali proti predlogu novega mostu. Ob 102 oddanih glasovnicah je 80 volivcev glasovalo proti predlogu novega mostu, 18 jih je gradnjo podprlo, štiri glasovnice pa so bile neveljavne.

V razpravi je bilo največkrat slišati očitke, da pri projektiranju mostu ni sodeloval arhitekt, rešitev bi lahko iskali tudi z arhitekturnim natečajem. To je za nov krog projektiranja mostu predlagala tudi skupina krajanov, ki so se poimenovali Čez most po modrost, in želijo pri tem tudi sodelovati s svojimi zamislimi in možnimi rešitvami. "Potem bi se sedanjim zapletom lahko izognili," je bilo večkrat slišati v razpravi dobro obiskanega zbora krajanov.

Grahovo ob Bači cesta Zapora Slovenija Cesta ne bo normalno prevozna še vsaj dva meseca

Sedanja podoba bi izginila

Družba RS za investicije (DRSI) je želela zaradi dotrajanosti sedanji most čez Sočo na Mostu na Soči zamenjati z novim. Vendar bi imel ta po sprejetih načrtih povsem drugačno podobo od sedanjega mostu z lokom, bil bi širši z urejeno galerijo s pločnikom.

Sedanji, prav tako betonski most, je bil zgrajen pred skoraj 100 leti. Domačini so v današnji razpravi večkrat poudarili, da ima ta most "dušo", načrtovani pa da je tak, da se kraj, ki ima most tudi v imenu, z njim ne bi mogel poistovetiti. Investitorjem novega mostu so najbolj zamerili, da so prišli na zbor krajanov šele sedaj, ko je bil že izbran tudi izvajalec gradnje in ne že v samem začetku postopka.

Kljub izgradnji novega mostu se pretočnost prometa v kraju ne bi bistveno izboljšala, saj bi cesta zaradi položaja hiš ostala ozka. Na DRSI so zato napovedali, da bi delno uredili le cesto na desnem bregu Soče.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gradili bodo obvoznico

Prometne težave v samem kraju pa nameravajo rešiti z gradnjo obvoznice. Postopki zanjo so se že začeli, saj želijo tranzitni promet čim prej speljati izven središča kraja, slednje pa urediti tako, da bo ponovno služilo druženju domačinov, organizaciji različnih prireditev in nenazadnje tudi vse večjemu turističnemu obisku.

Tolminski župan Uroš Brežan je prepričan, da bo načrtovana obvoznica tako razbremenila most, da njegova rušitev in gradnja drugega morda sploh ne bi bila več potrebna. Vendar je do obvoznice še dolga pot, na kateri bodo morali investitorji sodelovati s prebivalci, da se ne bi ponovil današnji izid glasovanja.

Takole so tekmovalci videli Sočo z odskočišča. Skoki z velikih višin Slovenija GALERIJA: S 23 metrov v Sočo

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • smejka 13:41 08.november 2017.

    V Ljubljani si nekaj zamislijo in verjamejo, da je to edina rešitev.Vse lepo in prav, a najprej je potrebno vedeti kje se bo to izvajalo, kaj imajo za povedati domačini, itd.Še g.Pahor ne ve, da je precej blizu Mosta na ...prikaži več Soči Podbrdo,kaj bi potem od uradnikov pričakovali.