Slovenija
9054 ogledov

Cesta ne bo normalno prevozna še vsaj dva meseca

Grahovo ob Bači cesta
1/7
Žurnal24
Zaradi plazu bo promet po edini cesti skozi vas še dlje časa oviran.

Ko so zaradi nestabilnega terena začeli obnavljati cesto skozi naselje Grahovo ob Bači v Baški grapi, niso pričakovali, da se bo sanacija tako zavlekla. Direkcija za infrastrukturo se je konec poletja odločila sanirati odsek ceste, na katerem je bilo cestišče na več mestih razpokano. Začetek del pa je sprožil ponovno aktiviranje plazu, ki je močno poškodoval cesto. 

Dela so takrat morali ustaviti, posledično pa se je omejil tudi promet skozi vas. Avtobusom in tovornjakom so prepovedali promet, za osebna vozila pa je bil uveden izmenični enosmerni promet. Pristojni so zaradi nestabilnega terena morali evakuirati prebivalca iz bližnje hiše, ki so ga nastanili v občinskem stanovanju v Tolminu. 

Projekt sanacije vodi Direkcija RS za infrastrukturo. "Cilj je zagotoviti čimprejšnje odvijanje prometa brez omejitev. Zaradi zahtevnosti posega je določitev, kdaj bodo odpravljene omejitve prometa težko napovedati," so nam na vprašanje, do kdaj bo veljal takšen prometni režim, odgovorili na direkciji. "Predvidevamo, da bi lahko vzpostavili izmenično enosmerni promet brez omejitve za tovorna vozila v približno 80 dneh."  Po zaključku vseh potrebnih del za vzpostavitev stabilnosti terena sledi rekonstrukcija ceste v polni širini in s tem tudi odprava izmenično enosmernega prometa. 

Grahovo ob Bači cesta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Izjemno zahtevna sanacija

Sanacija bo potekala v več fazah.  Prva faza vključuje izvedbo sidrane pilotne stene na lokaciji, ki je glede na potencialne drsine terena najugodnejša.  Za izvedbo sidrane pilotne stene morajo najprej pripraviti dostopne poti in delovne platoje. Sledi globoko temeljenje, pri čemer uporabljajo pilote po tehnologiji Benotti, ki so izvedeni na licu mesta. Nato sledi še izdelava povezovalne grede na vrhu pilotov ter izvedba geotehničnih sider. 

"Izvedba vseh navedenih del je zelo zahteva. Ocenjeno trajanje za izvedbo dostopnih poti in izvedbe globokega temeljenja je predvidoma 60 dni. Sproti, s približno tedenskim zamikom (potreben minimalni čas za vezavo betona) bo potekala izvedba povezovalne grede in izvedba geotehničnih sider, ki bo trajala približno 50 dni," pojasnjujejo na direkciji in dodajajo, da izvedba slednje že pozitivni vpliva na stabilizacijo plazu. 

Grahovo ob Bači cesta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Predvidoma pred dokončanjem globokega temeljenja sledi izvedba povezovalne grede, ki bo trajala približno 50 dni. "Vzporedno, a z zamikom se bodo izvajala tudi geotehnična sidra. Ustreznost sledenjih se bo po izvedbi prvega dela grede preizkusilo. Sledi izvedba zidu na povezovalni gredi in zasip za zidom do vrha oziroma do roba ceste."

Na osrednjem delu, kjer je prišlo do drsenja terena, je uveden izmenično enosmerni promet ter omejitev za tovorna vozila težja od 7,5 tone. "Da ne bi prišlo do povečanja poškodb ceste, bo izveden ukrep, ki bo preprečeval povečevanje poškodbe prevoznega dela ceste. Cilj tega ukrepa je doseči tako stabilnost območja, da bi lahko vzpostavili sicer še vedno izmenično enosmerni promet, vendar brez omejitve za tovorna vozila," o nadaljnjih fazah sanacije pravijo na direkciji.

Grahovo ob Bači cesta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Nadzorovali bodo tudi objekte

Teren vseskozi nadzorujejo. Določene so geodetske toče za spremljanje premikanja terena in objektov. Načrtujejo tudi izvajanje meritev na objektih, ki se bo začelo po vzpostavitvi geodetskih točk. Zanje je namreč z lastniki treba uskladiti mikro lokacijo pritrditve opazovalnih točk.

Lokacijo naj bi si ogledale tudi strokovne službe Ministrstva za okolje in prostor. Na podlagi ugotovitev direkcije, Inženirsko geološke študije plazovitega območja ter ugotovitvami na terenu bodo v okviru pristojnosti dogovorjene tudi možne nadaljnje aktivnosti, so nam povedali na omenjenem ministrstvu. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.