Policisti so gume le slabo napumpali

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Pnevmatiki sta počili, ker sta bili premalo napolnjeni z zrakom. Policisti jih sedaj montirajo nazaj na avtomobile.
Oglej si celoten članek

V preteklih dneh smo poročali o težavah policistov s turškimi pnevmatikami. V dveh primerih sta na policijskih vozilih med vožnjo počili dve pnevmatiki, ena na območju policijske uprave Nova Gorica, druga na območju Policijske uprave Koper. Po navodilih generalnega direktorja policije so pnevmatike znamke Lassa izločili iz prometa.

Pnevmatiki le premalo napolnjeni

A posebne nevarnosti za policiste, ki se vozijo s pnevmatikami Lassa očitno ni, saj je nacionalni forenzični laboratorij opravil pregled in ugotovil, da je za težave krivo neprimerno vzdrževanje. Pri obeh primerih so namreč ugotovili, da je "nenadna izpraznitev koles posledica razpadanja bočnice pnevmatike zaradi vožnje s premalo z zrakom napolnjenimi kolesi." Kot so sporočili s Policije, so pri obeh našli enake sledi, in sicer "proces razpadanja gume, ki se začne zaradi segrevanja pnevmatike, ki niso napolnjene na predpisan tlak."

Kriva montaža na stara platišča

V laboratoriju mehanskih poškodb na tekalni površini niso našli, prav tako sta tesnila oba ventila. Zato menijo, da je "najbolj verjeten vzrok praznjenja koles montaža zimskih pnevmatik na stara platišča, ki so imela na tesnilnih robovih nečistočo in korozijo. Posledica je počasno praznjenje in padec tlaka, kar je dokaj pogost pojav". Po vsaki premontaži je potrebno večkratna
kontrola tlaka v pnevmatikah, so še opozorili.

Pnevmatike Lassa spet na policijskih avtomobilih

Ker se negativni elementi pnevmatike Lassa v preiskavi niso potrdili, je vodstvo policije preklicalo odločitev, da je potrebno vse omenjene gume izločiti iz uporabe. Obenem pa so vse policijske uprave pozvali na dosledno ustrezno vzdrževanje vozil in pnevmatik.

PSS: Gre predvsem za varnost

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) v rezultate preiskave ne dvomijo. Za Žurnal24 so ponovili, da so pri pnevmatikah predvsem "opozorili na slabo oz. vprašljivo kvaliteto gum Goodride, kar je nekako potrdil tudi neodvisen test". "Slučaj oz. dogodki ki so temu sledili, so pri vseh nas narekovali večjo previdnost in pozornost glede pnevmatik. Ko so nato dve celo počili, je logično, da smo tako mi, kot delodajalec oz. MNZ - Policija postali na to pozorni, saj gre v prvi vrsti za skrb glede varnosti zaposlenih," so nam povedali.

Kot pravijo, bodo še naprej pozorni glede opreme, ki jo dobivajo v uporabo. Prav tako bodo še naprej pozorni tudi na to, da bo pri nabavi opreme upoštevana tudi kakovost opreme. "Če bo v ta namen potrebno spremeniti kakšen predpis s področja javnega naročanja, bomo naše delovanje usmerili tudi na to področje," pravijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 18:40 13. December 2013.

    Lavadan : Moj +

  • 18:35 13. December 2013.

    Seveda bi počila vsaka guma , ki je prerezana ! Policijske gume so bile prerezane od platišča zaradi premalo tlaka …

  • 13:31 10. December 2013.

    No gasilec, nekaj sigurno imaš prav nekaj pa ne. V zgornjem članku seveda piše o Kitajskih gumah, ki so na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.