Avto
95 ogledov

Policisti so gume le slabo napumpali

Policijski avto Dejan Mijović
Pnevmatiki sta počili, ker sta bili premalo napolnjeni z zrakom. Policisti jih sedaj montirajo nazaj na avtomobile.

V preteklih dneh smo poročali o težavah policistov s turškimi pnevmatikami. V dveh primerih sta na policijskih vozilih med vožnjo počili dve pnevmatiki, ena na območju policijske uprave Nova Gorica, druga na območju Policijske uprave Koper. Po navodilih generalnega direktorja policije so pnevmatike znamke Lassa izločili iz prometa.

Pnevmatiki le premalo napolnjeni

A posebne nevarnosti za policiste, ki se vozijo s pnevmatikami Lassa očitno ni, saj je nacionalni forenzični laboratorij opravil pregled in ugotovil, da je za težave krivo neprimerno vzdrževanje. Pri obeh primerih so namreč ugotovili, da je "nenadna izpraznitev koles posledica razpadanja bočnice pnevmatike zaradi vožnje s premalo z zrakom napolnjenimi kolesi." Kot so sporočili s Policije, so pri obeh našli enake sledi, in sicer "proces razpadanja gume, ki se začne zaradi segrevanja pnevmatike, ki niso napolnjene na predpisan tlak."

Kriva montaža na stara platišča

V laboratoriju mehanskih poškodb na tekalni površini niso našli, prav tako sta tesnila oba ventila. Zato menijo, da je "najbolj verjeten vzrok praznjenja koles montaža zimskih pnevmatik na stara platišča, ki so imela na tesnilnih robovih nečistočo in korozijo. Posledica je počasno praznjenje in padec tlaka, kar je dokaj pogost pojav". Po vsaki premontaži je potrebno večkratna
kontrola tlaka v pnevmatikah, so še opozorili.

Pnevmatike Lassa spet na policijskih avtomobilih

Ker se negativni elementi pnevmatike Lassa v preiskavi niso potrdili, je vodstvo policije preklicalo odločitev, da je potrebno vse omenjene gume izločiti iz uporabe. Obenem pa so vse policijske uprave pozvali na dosledno ustrezno vzdrževanje vozil in pnevmatik.

PSS: Gre predvsem za varnost

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) v rezultate preiskave ne dvomijo. Za Žurnal24 so ponovili, da so pri pnevmatikah predvsem "opozorili na slabo oz. vprašljivo kvaliteto gum Goodride, kar je nekako potrdil tudi neodvisen test". "Slučaj oz. dogodki ki so temu sledili, so pri vseh nas narekovali večjo previdnost in pozornost glede pnevmatik. Ko so nato dve celo počili, je logično, da smo tako mi, kot delodajalec oz. MNZ - Policija postali na to pozorni, saj gre v prvi vrsti za skrb glede varnosti zaposlenih," so nam povedali.

Kot pravijo, bodo še naprej pozorni glede opreme, ki jo dobivajo v uporabo. Prav tako bodo še naprej pozorni tudi na to, da bo pri nabavi opreme upoštevana tudi kakovost opreme. "Če bo v ta namen potrebno spremeniti kakšen predpis s področja javnega naročanja, bomo naše delovanje usmerili tudi na to področje," pravijo.

Komentarjev 11
  • fordA 18:40 13.december 2013.

    Lavadan : Moj +

  • fordA 18:35 13.december 2013.

    Seveda bi počila vsaka guma , ki je prerezana ! Policijske gume so bile prerezane od platišča zaradi premalo tlaka v gumah !!!

  • zztop 13:31 10.december 2013.

    No gasilec, nekaj sigurno imaš prav nekaj pa ne. V zgornjem članku seveda piše o Kitajskih gumah, ki so na vseh testih gum na zadnjih mestih. Pogledal sen nemške teste. Jaz si sam prekontroliram službeni avto. Uporabljam ga mogoče 5 ...prikaži več5 na leto, in skoraj vedno si ga grem na lastne stroške najprej oprat in skorajvedno še zamenjat kakšno žarnico. To ni moje delo, vendar raje uredim. Imaš pa prav , da bi to moral policijski hišnik, ali mehanik te zadeve urediti in policaj se s tem med službo po mojem ne bi smel ukvarjati. Zanima me samo ali bi počili gumi , če bi bile recimo, dunlop, conti, michelin, goodyear - po mojem ne. Zato je meni bolj oporečen nakup teh gum.