Pomembno: Zato pretečenega kompleta prve pomoči ne vrzite stran!

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Imate star komplet prve pomoči? Ne vrzite ga stran, saj lahko z njim pomagate na različne načine.
Oglej si celoten članek

AMZS komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti v svojih centrih po Sloveniji zbira že tretje leto, prevzema pa jih Rdeči križ Slovenije, ki pripomočke iz kompleta uporablja v izobraževalne namene.

Foto: Saša Despot Prva pomoč

Rabljeni Kako ugotoviti, ali je bil avto, ki ga kupujete, poškodovan?

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, mnogi uporabniki pa ne vedo, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Leta 2018 je tako vzklila ideja AMZS in zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projektu ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči. Njegov namen je voznike ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati.

Avto Toliko vas bo stala dobra kolesarska čelada

Foto: Anže Petkovšek Jure Kostanjšek

Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na misiji v BiH tokrat AMZS v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti zbira z namenom izvajanje tečajev prve pomoči v desetih občinah severnega dela BiH. Tamkajšnje organizacije Rdečega križa se namreč pri izobraževanjih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala.

Ste vedeli? Nov podatek glede zavijanja v desno ob rdeči luči

Prve zbrane komplete prve pomoči so organizaciji Rdečega križa v občini Prijedor že izročili.

Ker je bil odziv javnosti v pilotnem projektu zbiranja kompletov v Ljubljani izredno pozitiven, je AMZS leta 2019 zbirna mesta za stare komplete prve pomoči uredil v vseh svojih centrih, k sodelovanju pa povabil Rdeči križ Slovenije, ki pripomočke iz kompleta uporablja v izobraževalne namene. Doslej so območne enote Rdečega križa Slovenije v AMZS centrih prevzele že več kot 2800 starih kompletov. Starim pripomočkom, ki bi bili sicer zavrženi, je tako z nadaljnjo uporabo vdihnjeno novo življenje, s čimer se prispeva tudi k varovanju okolja.

Avto Čez šest mesecev v avtomobilih obvezen slovenski jezik

Foto: Andrej Leban Prva pomoč

Tudi za izobraževanje osnovnošolcev

"V AMZS smo se pobudi misije Slovenske vojske v BiH v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije z veseljem odzvali. V veliko zadovoljstvo nam je, da je projekt zbiranja starih kompletov prve pomoči na ta način dobil še dodatno humanitarno noto," je poudaril mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije. Nadgradnjo sodelovanja odobravajo tudi v Rdečem križu Slovenije: »Globoko smo hvaležni vsem, ki boste svoj komplet prve pomoči s pretečenim rokom prinesli na eno od zbirnih mest projekta ŽIV-KO in tako nekaj naredili zase, za druge in za naš planet. Vsaka pot se začne z majhnimi koraki«, je povedala predsednica RKS mag. Vesna Mikuž in dodala, da v Rdečem križu Slovenije deluje več kot sto ekip prve pomoči, ki svoje znanje nenehno izpopolnjujejo, in tudi več kot 160 osnovnošolskih ekip prve pomoči, za kar med drugim uporabljajo tudi material iz zbranih kompletov prve pomoči s pretečenim rokom uporabe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:25 27. September 2021.

    po 5 letih je paket prve pomoči še zavit v celofan, pa ga je treba vreči stran.. hm. to traja …

  • 19:24 27. September 2021.

    Priložnost nekomu ,da zasluži s prepakiranjem v Bih ali morda v Sloveniji .Kdo ve ?

  • 19:09 27. September 2021.

    Ja vati, gazi in prevezi ter povoju poteče rok uporabe po. 5 letih. Vse v plasticni skatli ki jo zavržemo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.