Avto
5682 ogledov

Čez šest mesecev v avtomobilih obvezen slovenski jezik

Renault Clio LPG Saša Despot
Avtomobilski uvozniki morajo najkasneje v roku šestih mesecev poskrbeti za ustrezne prevode vseh uporabniških vmesnikov v slovenski jezik.

Na pobudo Avto-moto zveze Slovenije in Zveze potrošnikov Slovenije, ki je nastala na podlagi članka, objavljenega v letošnji januarski številki AMZS Motorevije, je Ministrstvo za kulturo pozvalo slovenske avtomobilske zastopnike in uvoznike k upoštevanju Zakona o javni rabi slovenskega jezika.

Drugouvrščeni tekmovalec na zadnjem turnirju poletne lige bo prejel avtoradio Pi Avto Avtoradii so preteklost - tatovi imajo nove tarče

Ministrstvo v dopisu zahteva, naj takoj prevedejo infozabavne, navigacijske in informacijske sisteme v avtomobilih, ki so namenjeni prodaji na slovenskem trgu, v slovenski jezik. Po ugotovitvah Ministrstva za kulturo avtomobilske zastopnike in uvoznike k temu zavezuje Zakon o javni rabi slovenščine.

Hyundai Bayon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

multimedijski sistem, infozabavni sistem, infotainment, avtoradio Svetujemo Avto Nov infotainment v star avto, kaj morate vedeti?

Brez prevoda lahko ogroženo tudi življenje

V AMZS so zapisali, da so na nedavnem sestanku z Ministrstvom za kulturo Avto-moto zveze Slovenije, Zveze potrošnikov Slovenije in Sindikata Glosa opozorili na to, da uporabniški vmesnik, ki ni preveden v slovenščino, v vsakdanjem življenju predstavlja tveganje za uporabnike, zlasti starejše in tiste, ki tujih jezikov ne razumejo. Ob nekaterih nenadnih opozorilih na zaslonih v avtomobilih lahko celo ogroža varnost in zdravje uporabnikov vozil in drugih udeležencev v prometu, če voznik teh opozoril ne razume in zato ne upošteva. Poleg tega nemožnost izbire slovenskega jezika potrošnikom pogosto preprečuje uporabo določenih funkcionalnosti zaradi tveganja napačne uporabe in jih spravlja v osebne stiske. Hkrati slovenščino v Sloveniji odriva na rob in ne upošteva pravnega reda, čeprav je tudi slovenščina uradni jezik Evropske unije.

Honda Jazz | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vrnitev v preteklost Avto Kaj v avtomobile prihaja po zaslonih na dotik?

Številni avtomobili še ne govorijo slovensko

Kar nekaj zastopnikov avtomobilskih znamk in uvoznikov se zaveda pomena rabe slovenščine, saj so poskrbeli za slovenski prevod uporabniških vmesnikov, s čimer so močno pripomogli tudi k razvoju slovenskega izrazoslovja (standardizacije) na tem področju. Razvoj umetne inteligence v povezavi z jezikovnimi tehnologijami že v tem trenutku omogoča prevode v različne jezike ob razumnih finančnih vložkih, in tudi slovenščina je v digitalnem okolju precej razvita, tako da majhnost trga ne more biti več izgovor.

Pametni tempomat | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Citroën C5 aircross Test Avto Pamet in avtomobili

Ministrstvo za kulturo zdaj poziva še preostale zastopnike avtomobilskih znamk, ki jim s tujimi podjetji še ni uspelo skleniti dogovora za prevod infozabavnega, navigacijskega in informacijskega sistema v slovenski jezik, da tudi njihovi avtomobili čim prej spregovorijo slovensko. Od vseh zastopnikov pa pričakujejo, da čim prej poskrbijo tudi za razvoj in rabo govornih pomočnikov oziroma vmesnikov/aplikacij v slovenščini. Ministrstvo za kulturo je avtomobilske zastopnike in uvoznike pozvalo k upoštevanju Zakona o javni rabi slovenščine, tako da najkasneje v roku šestih mesecev dosledno poskrbijo za ustrezne prevode vseh uporabniških vmesnikov oziroma za to, da bodo vse informacije, ki so v elektronskih napravah avtomobilov namenjene uporabniku, podane tudi v slovenščini – zlasti v novih, kjer je to možno, pa tudi v obstoječih avtomobilih.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 01:27 23.september 2021.

    "Čez šest mesecev v avtomobilih le še slovenski jezik".......Upam, da je v naslovu napaka in da bi se pravilno glasil "Čez šest mesecev v avtomobilih obvezen tudi slovenski jezik", ker seveda v Sloveniji živijo tudi ljudje, ki jim slovenščina ni ...prikaži veči materin jezik in ne želim, da so takšni zmedeni in soudeleženi v prometu...

  • bugmenot 20:40 22.september 2021.

    Prva stvar, ki jo bom naredil pri novem avtu bo sprememba jezika nazaj v angleščino. Če je že kaj nevarno, potem je to slab prevod in pretirano slovenjenje tehničnih izrazov, ko ne veš več kaj kaj pomeni.