Avto > Testi
10759 ogledov

Pamet in avtomobili

Citroën C5 aircross Saša Despot
Otroci zaupajo, da jih bodo starši varno pripeljali do cilja. A komu naj zaupajo starši, so med vožnjo res prepuščeni le sebi? K sreči obstaja primeren avto, ki jim izvrstno pomaga.

Citroën C5 aircross zaradi robustnejše oblike križanca prikriva svoje glavne prvine - mehkobno in udobno vožnjo, vsestransko družinsko uporabnost, tehnično naprednost. Kot da bi znamki ravno s C5 aircrossom po dolgem času spet uspelo v enem avtu ujeti vse tiste temeljne značilnosti, s katerimi je znala skozi zgodovino štrleti iz povprečja. In več kot enkrat sem ob C5 aircross zaslišal stavek "To je pa po dolgem času spet citroën, ki bi ga rad imel". 

Citroen C5 Aircross | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot bluehdi Šef Avto Kar se Citroëna tiče, je z dizlom konec

Danes morajo avti znati še vse kaj drugega kot pred desetletjem. Tempo življenja se je pohitril, kar je opazno tudi v prometu. Avti so večji, več pa je tudi živčnosti in iz tega izhajajočih napak, ki jih počnemo med vožnjo. Vozimo se več in dlje, ob tem pa moramo biti stalno zbrani, na žalost pa med vožnjo početi še kaj drugega razen gledati na cesto. Povsem jasno je, da gre razvoj avtomobilov vse bolj v smer avtonomne vožnje, ko bo lahko voznik zaupal delo stroju, sam pa predvsem nadziral in po potrebi vskočil. Princip, ki pri letalih deluje že dolgo časa. 

Citroen C5 Aircross | Avtor: Anže Petkovšek Citroen C5 Aircross Anže Petkovšek

Moderen avto ima danes 20 in več asistenčnih sistemov

C5 aircross se zdi trdno na poti takšnega razvoja, saj s kombiniranjem okoli 20 različnih asistenčnih sistemov in podsistemov na različne načine pomaga, da je vožnja od zagona motorja pa do končnega parkirišča za voznika oziroma voznico čim varnejša in čim manj stresna. Poglejmo, kako delujejo. 

Glavne "oči" avtomobila predstavlja kombinacije kamere na vetrobranskem steklu in radarja, ki je vgrajen v prednji odbijač. Potem pa sta tu še dve parkirni kameri, ki s programiranim sestavljanjem slike ustvarjata 360-stopinjski pogled, in različni senzorji, namenjeni spremljanju vozil na bokih in pri parkiranju. 

Citroen C5 Air Cross | Avtor: Anže Petkovšek Citroen C5 Air Cross Anže Petkovšek

Citroen C5 Aircross Pod drobnogledom Avto Ali je dovolj velik za prevoz pohištva?

Aktivni parkirni asistent poskrbi za prvo pozitivno presenečenje, saj zmore avto hitro in varno parkirati tudi bočno, ne le pravokotno. Treba je le upravljati s plinom in zavoro. Na začetku vožnje pa zmore avto tudi varno odparkirati iz tesnih prostorov. Po ulicah naselja nato senzorji aktivno spremljajo druge udeležence v prometu. V situacijah, ko je pogled na križišče ali prehod oviran, zmore avto sam od sebe prepoznati pešce ali celo kolesarje in v primeru nevarnosti bližnjega srečanja z njimi tudi samodejno ustaviti. Podobno seveda tudi pred motornimi vozili.

Citroën C5 aircross | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Samodejno drži smer po sredini voznega pasu

V poplavi raznih napisov in tabel se mimogrede spregleda ključne znake, na primer za začetek cone 30. C5 aircross jih prepozna namesto nas in izpiše hitrost na armaturi, hkrati pa že tudi ponudi hitro potrditev, da zgolj s pritiskom tipke na volanu že začne upoštevati trenutno omejitev. Radarski tempomat pri križancu deluje dobro in močno razbremeni starša za volanom. Ne le zaradi samodejnega vzdrževanja varnostne razdalje do spredaj vozečih, temveč tudi zaradi funkcije za zastoje, ko lahko avto zavira do ustavitve in nato spet spelje sam od sebe. Še ena od bolj epizod na cesti, ki jo lahko prečrtamo iz spiska povzročiteljev stresa. 

Citroen C5 Air Cross | Avtor: Anže Petkovšek Citroen C5 Air Cross Anže Petkovšek

Citroen C5 Aircross Avto Petčlanska družina bi kupila SUV, so dovolj uporabni?

Poleg tega je tempomat povezan z asistentom za aktivno držanje smeri, kar omogoča polavtonomno vožnjo. Pri Citroënu so sistem nadgradili na način, da upošteva voznikove navade, ali je vajen voziti bližje sredinski ali robni črti ceste. Ali po sredini. Avto pri večjih hitrostih, na primer avtocesti, z rahlimi popravki volana pomaga usmerjati vozilo, tako da je takrat upravljanje vozila resnično enostavno početje. Hkrati je Citroënov sistem med bolj zanesljivimi kar se tiče držanja rok na volanu. Lažnih alarmov, da mora voznik s tresenjem volana dokazovati prisotnost, je manj kot v marsikaterem konkurentu. Spremljanje voznika je sicer zelo pomembna funkcija avta. Sistem pri hitrostih nad 65 km/h ves čas spremlja volanske popravke voznika in jih primerja s podatki kamere o poteku cestnih oznak. Če opazi anomalije, ki spominjajo na zaspano ali nekoncentrirano vožnjo, takoj opozori voznika. Prav tako avto opominja voznika oziroma voznico, če za krmilom vztraja dlje kot dve uri vožnje. Zaradi varnosti družinskih potnikov je čas je za pavzo, cilj bo že počakal.

Citroen C5 Aircross | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V določenih primerih pa pride zelo prav hitra tipka za ugasnitev sistema opozarjanja na prehajanje voznega pasu. Slovenske ceste so pač pogosto ozke in ovinkaste, zato marsikdaj preprosto ne gre drugače, kot zapeljati nekoliko čez črto. Če je sistem aktiven, skuša namreč z navorom v volanu preprečiti vožnjo po ali prek črte, kar je lahko tudi moteče.

Ko vas avto opozori na enosmerno cesto

Že omenjeni napredni sistem za prepoznavo znakov ima poleg hitrostnih v bazi tudi nekatere druge pomembne omejitve. Tako nam pomaga s prikazom znaka stop, za enosmerno cesto ali za prepoved prehitevanja. 

Nismo še omenili, a velika dodana vrednost avta je prav gotovo tudi osemstopenjski samodejni menjalnik, ki je precej prijaznejši od ročnega menjalnika predvsem pri speljevanju, vožnji v zastoju ali po počasnih cestah s pogostim prestavljanjem. Voznik pa lahko kadarkoli poprime za delo in med prestavami pretika sam s pomočjo obvolanskih naperkov. Med nočno vožnjo pa je zelo koristna funkcija samodejnega preklapljanja med dolgim in kratkim snopom LED žarometov.

Citroën C5 aircross hybrid | Avtor: Citroën Citroën

Anamarija Lampič Naša šampionka Avto Tako kot v športu uživa tudi za volanom

Ob zaključku poti pa lahko spet prepustimo avtu, da samodejno dokonča parkirni manever v zaznani prazni prostor na parkirišču.

Pod črto se C5 aircross izkaže za tehnično zelo sposobnega križanca, ki z delujočo in pragmatično zastavljeno tehnologijo močno olajša delo vozniku oziroma voznici. Pot je ob pravilni uporabi tehnologije varnejša in bolj sproščena, pa četudi ima vedno zadnjo besedo tista oziroma tisti, ki sedi za volanom.

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 15:46 11.julij 2021.

    opozori ali avto ustavi? pa povejte tole vsem tupim turistom, ki gledajo samo v tako opevane asistenčne sisteme in vozijo v enosmerne ulice in kjer je promet dovoljen samo za lokalni promet, da ne omenjam, da jim ni mar omejitev ...prikaži več višine in teže. v avtu je tolk lučk in šare, kot v avionu. in tam je pilot in kopilot. v avtu pa ena čavsa, ki mora poslat 100 sms-ov pa nohte si mora nalakirat, da kavi to-go in cigaretu sploh ne govorimo. potem pa to čudo pride do krožišča je pa vključen levi smernik

  • Danny_Schaefer 13:53 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar R_D
    R_D 12:16 11.julij 2021.

    Nobenega francoskega in italijanskega avta nikoli več.