Razkritje: Novi audiji bodo povsem drugačni

Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept Foto: Audi Audi grandsphere koncept
Audi bo obiskovalcem prihajajočega avtomobilskega salona v Münchnu v živo pokazal konceptno vozilo grandsphere, ki razkriva pogled na prihodnost Audija.
Oglej si celoten članek

Koncept grandsphere Audijev glavni oblikovalec Mark Lichte, na čelu oblikovanja je že od leta 2014, opisuje kot pogled v prihodnjo smer znamke. Nemška tovarna bo sicer skupaj predstavila tri nove koncepte, zbirko konceptov "sfere, ki ponujajo edinstvene vrhunske izkušnje", pri čemer opozarja na imena treh vozil: skysphere, grandsphere in urbansphere. Vsi trije naznanjajo novo obdobje oblikovanja.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Spomladi prebolel koronavirus, zdaj na rehabilitacijo Šef Audija: Spomladi prebolel koronavirus, zdaj na rehabilitacijo

Po mnenju Lichteja bodo avtonomija in funkcije umetne inteligence igrale ključno vlogo v teh vozilih: »Prepoznali vas bodo, vam prisluhnili in vam v očeh prebrali želje. Vedeli bodo, kaj vam je všeč in kje lahko to najdete,« pojasnjuje Lichte.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Nova Audijeva admiralska ladja?

Oblikovalec koncept grandsphere povezuje z odličnimi zmogljivostmi. Grandsphere je mogoče najbolje opisati kot velik audi prihodnosti (morda A9 e-tron). Prihodnost pri Audiju vidijo brez bencinskih in dizelskih motorjev. Zato je pokrov motorja za tako veliko vozilo razmeroma kratek, saj masivni motor z notranjim zgorevanjem ni več potreben, tudi zato so sprednji previsi krajši.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Video Video: Tako je videti avtomobilski salon po poplavi

Tako kot pri drugih električnih vozilih je medosna razdalja povečana glede na celotno dolžino vozila. S tem so ustvarili razkošje prostora v kabini. Grandsphere ima napredni sistem za avtonomno vožnjo, ki ustreza zahtevam stopnje 4. To je zadnji korak do popolne avtomatizacije vožnje, ki odpravlja volan in s tem potrebo po upravljanju človeka z vozilom.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Konceptni avtomobil razkriva minimalističen pristop, s popolnoma novo notranjo opremo za maksimalno udobje in svojim potnikom zagotavlja vključitev v celostni digitalni ekosistem.

Video pove, zakaj Ves avtomobilski svet govori o Audijevem dvojnem avtu

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Velika moč

Kabina je zasnovana kot dnevna soba na kolesih. Vozilo ima majhen dvokraki volan, ki se "odstrani" v načinu avtonomne vožnje. 
Koncept v dolžino meri 5,35 metra, v širino dva metra, visok je 1,39 metra, medosna razdalja je 3,19 metra. Kolesa imajo premer kar 23 palcev.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Avto Audi tudi v Sloveniji v boj za kupce z atraktivnejšim SUV kupejev

Vozilo temelji na električni platformi PPE (Platform Premium Electric), za pogon pa sta zadolžena dva električna motorja s skupno močjo 530 kW/720 KM in 960 Nm navora.

Foto: Audi Audi grandsphere koncept

Pospešek od 0 do 100 km/h je nekaj več kot 4 sekunde, doseg z enim polnjenjem litij-ionskih baterij s kapaciteto 120 kWh pa 750 kilometrov (na WLTP). Na hitri polnilni postaji je mogoče v okoli 20 minutah baterijo napolniti do 80 %.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:36 3. September 2021.

    Kot bi mu s fotošopom gate nazaj potegnili!

  • 09:37 3. September 2021.

    To so se pa dobro spomnili pri Audiju.... .Kupiš Mercedes Vision Maybach 6,malo spremeniš sprednje luči,zamenjaš logotip z audijevim in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.