Avto > Na Štrom
16721 ogledov

Razkritje: Novi audiji bodo povsem drugačni

Audi grandsphere koncept
1/21
Audi
Audi bo obiskovalcem prihajajočega avtomobilskega salona v Münchnu v živo pokazal konceptno vozilo grandsphere, ki razkriva pogled na prihodnost Audija.

Koncept grandsphere Audijev glavni oblikovalec Mark Lichte, na čelu oblikovanja je že od leta 2014, opisuje kot pogled v prihodnjo smer znamke. Nemška tovarna bo sicer skupaj predstavila tri nove koncepte, zbirko konceptov "sfere, ki ponujajo edinstvene vrhunske izkušnje", pri čemer opozarja na imena treh vozil: skysphere, grandsphere in urbansphere. Vsi trije naznanjajo novo obdobje oblikovanja.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Šef Audija Markus Duesmann Spomladi prebolel koronavirus, zdaj na rehabilitacijo Avto Šef Audija: Spomladi prebolel koronavirus, zdaj na rehabilitacijo

Po mnenju Lichteja bodo avtonomija in funkcije umetne inteligence igrale ključno vlogo v teh vozilih: »Prepoznali vas bodo, vam prisluhnili in vam v očeh prebrali želje. Vedeli bodo, kaj vam je všeč in kje lahko to najdete,« pojasnjuje Lichte.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Nova Audijeva admiralska ladja?

Oblikovalec koncept grandsphere povezuje z odličnimi zmogljivostmi. Grandsphere je mogoče najbolje opisati kot velik audi prihodnosti (morda A9 e-tron). Prihodnost pri Audiju vidijo brez bencinskih in dizelskih motorjev. Zato je pokrov motorja za tako veliko vozilo razmeroma kratek, saj masivni motor z notranjim zgorevanjem ni več potreben, tudi zato so sprednji previsi krajši.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Video Avto Video: Tako je videti avtomobilski salon po poplavi

Tako kot pri drugih električnih vozilih je medosna razdalja povečana glede na celotno dolžino vozila. S tem so ustvarili razkošje prostora v kabini. Grandsphere ima napredni sistem za avtonomno vožnjo, ki ustreza zahtevam stopnje 4. To je zadnji korak do popolne avtomatizacije vožnje, ki odpravlja volan in s tem potrebo po upravljanju človeka z vozilom.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Konceptni avtomobil razkriva minimalističen pristop, s popolnoma novo notranjo opremo za maksimalno udobje in svojim potnikom zagotavlja vključitev v celostni digitalni ekosistem.

Audi Skysphere koncept Video pove, zakaj Avto Ves avtomobilski svet govori o Audijevem dvojnem avtu

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Velika moč

Kabina je zasnovana kot dnevna soba na kolesih. Vozilo ima majhen dvokraki volan, ki se "odstrani" v načinu avtonomne vožnje. 
Koncept v dolžino meri 5,35 metra, v širino dva metra, visok je 1,39 metra, medosna razdalja je 3,19 metra. Kolesa imajo premer kar 23 palcev.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Audi Q5 sportback Avto Audi tudi v Sloveniji v boj za kupce z atraktivnejšim SUV kupejev

Vozilo temelji na električni platformi PPE (Platform Premium Electric), za pogon pa sta zadolžena dva električna motorja s skupno močjo 530 kW/720 KM in 960 Nm navora.

Audi grandsphere koncept | Avtor: Audi Audi

Pospešek od 0 do 100 km/h je nekaj več kot 4 sekunde, doseg z enim polnjenjem litij-ionskih baterij s kapaciteto 120 kWh pa 750 kilometrov (na WLTP). Na hitri polnilni postaji je mogoče v okoli 20 minutah baterijo napolniti do 80 %.

Komentarjev 4
  • Toma 13:36 03.september 2021.

    Kot bi mu s fotošopom gate nazaj potegnili!

  • 6f1b94e68b7476ec86825e5e432c820a2a4318dc 09:37 03.september 2021.

    To so se pa dobro spomnili pri Audiju.... .Kupiš Mercedes Vision Maybach 6,malo spremeniš sprednje luči,zamenjaš logotip z audijevim in evo,"PREDNOST JE V TEHNIKI".