Razkrivamo: Lokacije, kjer na Hrvaškem prežijo najmodernejši radarji

Foto: Profimedia
Hrvati so pred poletno turistično sezono začeli s postavljanjem 59 novih, najmodernejših, kamer za nadzor hitrosti in tudi drugih prekrškov, ki bodo krožile na 122 lokacijah po državi. Razkrivamo lokacije.
Oglej si celoten članek

Hrvati bodo do konca leta postavili 122 ohišij, v katera bodo premeščali 59 kamer. Hrvaški mediji pišejo, da gre za najmodernejše kamere, ki jih danes uporabljajo v državah Zahodne Evrope. Kamere zadnje generacije proizvaja švedsko-nizozemska korporacija Sensys Gatso, razvite pa so bile pred nekaj več kot dvema letoma.

Ko kamera zabeleži prekršek, se informacija v realnem času prenese v policijske registre. Da ne gre za navadne kamere, razkriva podatek, da lahko hkrati pokrivajo šest prometnih pasov in 32 vozil. In to v obe smeri vožnje. Senzor kamere je posebej razvit za nadzor prometa. Na sekundo naredi štiri slike v visoki resoluciji, 20 megapikslov, piše hrvaški spletni portal Podravski.

Foto: Andrej Leban Radar merilnik hitrosti

Samodejne bere registrske oznake in s pomočjo mobilne mreže podatke in fotografije pošilja v realnem času na policijo. Aplikacija prav tako samodejno poišče podatke o lastniku vozila in generira obvestilo o prekršku, za hrvaški spletni portal Podravski pojasnjuje Davor Pilić iz zagrebškega podjetja Meditronik, ki je dobil posel postavitve kamer za Ministrstvo za notranje zadeve po vsej državi.
Radarski snop je aktiven 24 ur na dan, vozila pa zazna na oddaljenosti 100 metrov. Fotografijo posname na oddaljenosti okoli 35 metrov, to pa je tudi trenutek, ko razbere, ali gre za prekoračitev hitrosti ali ne. Iz fotografije je razvidno tudi, ali so potniki v avtu pripasani ali ne, v nekaterih primerih zazna celo potnike na zadnjih sedežih. Prav tako zaznava, ali voznik oziroma voznica mobilni telefon uporablja na nedovoljen način. Tudi za te prekrške dobi lastnik na dom kazen.

"Cena naprav je velika. Vseeno izkušnje kažejo, da se naložba državi povrne v vsega mesecu ali dveh. Odvisno od gostote prometa," dodaja Pilić.

Foto: Profimedia Slovenija in Hrvaška

Hrvaška želi z novimi ukrepi, pred dnevi smo pisali o tem, da za voznike do 24. leta starosti na Hrvaškem veljajo drugačne omejitev hitrosti in stopnja alkohola v krvi, obetajo se tudi astronomske kazni za prekrške, preobrniti črno statistiko v prometu. Medtem ko se je Slovenija uvrstila na sam vrh po izboljšanju varnosti v cestnem prometu, je Hrvaška med najslabšimi članicami EU. Lani je na hrvaških cestah umrlo 317 oseb, najpogostejši vzrok pa je bil prekomerna hitrost, alkohol in uporaba telefona med vožnjo.

Na mobilnih aplikacijah Google Maps za Android in iOS operacijske sisteme boste lahko spremljale ažurirane lokacije radarjev. Digitalno karto z obstoječimi fiksnimi kamerami za nadzor hitrosti si lahko pogledate spodaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 01:20 5. Junij 2019.

    Za elektriko lahko plačate za 40% manj, ne da bi pri tem zavajali in ne bi kršili zakona! Priporočam vsem, …

  • 18:54 4. Junij 2019.

    zaradi mene naj jih postavijo povsot ,,odkar je meja med nami me tami niso videli in me tudi ne bodo …

  • 16:13 4. Junij 2019.

    ene tri ali štiri naj kupijo tudi naši in jih naj postavijo na avtoceste proti Hrvaški in programirajo samo za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.