Avto
9613 ogledov

Google nam je dal odlično orodje, kako se izogniti prometnim kaznim na Hrvaškem

Google Maps Reddit
Novost, ki bi morala razveseliti vse voznike. Na žalost (še) ne deluje pri nas ...

Pri Googlu so potrdili, da so precej posodobili svoj servis Zemljevidi, ki po novem prinaša dve pomembni in koristni funkciji.

1. Zemljevidi odslej vozniku prikazujejo aktualno veljavno omejitev

Googlovi Zemljevidi so bili že dolgo tarča kritik, ker vozniku ne pomagajo s prikazovanjem aktualne omejitve hitrosti. To recimo znata tako aplikaciji Here kot Waze, ki je mimogrede Googlov izdelek. Sedaj pa se tudi na Zemljevide počasi možnost, da se v spodnjem desnem kotu prikazuje ikona z hitrostno omejitvijo. 

2. Zemljevidi bodo vozniku prikazovali lokacije radarjev

Gre za velikansko novost v servisu, ki bo gotovo sprožila tudi polemike in povsod niti ne bo dovoljena. Kakorkoli, Google Zemljevidi uvajajo oznake za mesta, na katerih se nahajajo merilniki hitrosti. Nanje bo voznik opozorjen prek ikone s kamero. Ko se bo avto približal mestu meritve, ga bo opozoril še zvočni ton, poroča Android Police. Za zdaj ni jasno, ali bodo na zemljevidu le stacionarni radarji, ali pa se bodo po vzoru Wazea podatki stalno dopolnjevali tudi z mobilnimi policijskimi in redarskimi kontrolami.

radar Slovenčeva ulica Bizarno Avto "Sveti Duh" rešil voznika pred kaznijo 105 evrov

Ok, ampak kje bodo novosti sploh delovale?

Slaba novica je, da se omenjenih posodobitev očitno za zdaj ne moremo veseliti v Sloveniji, kjer pa še zdaleč nismo osamljeni, saj bodo storitvi najprej zagnali le v 40 državah po svetu in to postopoma. Google je po poročanju revije Techcrunch v prvem valu uvajanja novosti izpustil tudi številne evropske države in se očitno osredotočil bolj na "testne" države. Tako novosti še ne bodo mogli izkoriščati v Franciji, Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji, Avstriji, Danski, Švici, Belgiji, niti ne v Sloveniji. V prvih treh omenjenih državah je opozarjanje na lokacije tako ali tako prepovedano in zato verjetno tam novosti ne bodo dočakali.

Bodo pa že v prvi fazi posodobitve uvedli v Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Hrvaškem, Češki, Estoniji, Finski, Grčiji, na Madžarskem, Italiji, Litvi, Latviji, Romuniji, Portugalski, Srbiji, Slovaški, Španiji in na Švedskem. 

Še posebej uporabna bo novost za Slovence, ki poleti potujejo na Hrvaško, saj so v naši južni sosedi pred kratkim začeli z vpeljavo številnih novih stacionarnih radarjev, hkrati pa so drastično dvignili kazni za prometne prekrške, tudi hitrost. Google bo nepozorne voznike odslej tudi na ta način opozarjal na spoštovanje predpisov.

Na Hrvaškem je sicer ločeno že narejen neuradni zemljevid lokacij radarjev, vendar seveda ni integriran v navigacijo.

Hrvaške ceste Kmalu Avto Na Hrvaškem še pred poletjem precej višje kazni

Kdaj bodo novost uvedli tudi v preostale države, med njimi Slovenijo, je tradicionalno za Google nemogoče izvedeti, lahko pa pričakujemo, da že v drugi fazi (evropske) širitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Laznivi 07:42 03.junij 2019.

    Popolnoma brezvezen sestavek , brez nobenega datuma vse na naj bi ko bo ..... Vsak popoldanski student kopira in slabo prevaja te clanke... Imate pa reklamni izbor tako usiljiv da ga se z srena ni mogoce umakniti....

  • marialorca 14:22 01.junij 2019.

    **** Google nam je dal odlično orodje **** Zame so prometni znaki dovolj. Ne vem, zakaj bi me naj za volanom še GOOGLE "komandiral", je soproga dovolj dobra.

  • Lavdan 12:46 01.junij 2019.

    A.L..veš kako, z vožnjo po predpisih.