Avto
280 ogledov

Policija v boj s 37 radarji in žurnalovo fotografijo

Nadzor policije Saša Despot
Policija izpolnjuje napovedi, saj bo že do poletja na cestah 37 novih merilnikov hitrosti. Nova oprema bo imela tudi varovalke, da policisti na terenu ne bodo mogli kar tako odpuščati grehov. Pri pripravi razpisa posredno pripomogel tudi Žurnal24.

Vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije Ivan Kapun je na začetku leta ob predstavitvi ne ravno ugodnih statističnih podatkov glede gibanja prometne varnosti napovedal, da bo policija letos občutno več sredstev namenila nabavi različne opreme, ki jo potrebuje za spremljanje in nadzor prometa. 

Da se načrti uresničujejo, priča aktualen razpis, s katerim policija išče dobavitelja kar 37 novih naprav za merjenje hitrosti. Od tega je 30 laserskih ročnih naprav, "pištol". Želijo tudi dva dopplerska merilnika hitrosti, ki sta običajno vgrajena v zadke avtomobilov ali v stacioniranih škatlah, ki merijo hitrost nameščene ob (avto)cestah, nabavljajo pa tudi pet videonadzornih sistemov provida, ki vgrajeni v hitre prestreznike merijo hitrost, varnostno razdaljo in drugo dogajanje med vožnjo. 

Kar bo izmerjeno, bo izmerjeno

Pri laserskih "pištolah" gre za klasične izvedbe in ne napredni tip, ki lahko meri tudi varnostno razdaljo. Policija tako ostaja pri devetih tovrstnih napravah, porazdeljenih po vseh policijskih upravah.

Morali pa bodo imeti novi laserski merilniki posebno varovalko, ko bo lahko enkrat izmerjene hitrosti  iz spomina izbrisal le "superuser", torej policistov nadrejeni z dodatnimi aministracijskimi pravicami. 

Ob cestah dve novi škatli. Takšni kot na Žurnalovi fotografiji.

Dopplerski radar mora seveda imeti funkcijo prepoznavanja registrskih označb, pri čemer bo moral sistem med testom prepoznati vsaj 65 odstotkov slovenskih registrskih oznak, v pogojih navajajo pisci razpisa, ki poteka po odprtem postopku.

V prihodnjih mesecih bodo vozniki tako ob cestah lahko naleteli na takšne testne meritve, ki pa ne bodo uradne, ob prisotnosti policije in ponudnika pa se bodo izvajale tudi ponoči.

Merilnik mora biti tako prilagojen, da ga lahko vgradijo tako v mobilna ohišja kot tudi na avtomobilski nosilec. Eden od pogojev je, da naprava ne sme bliskati s svetlobo, ki bi bila vidna človeškemu očesu, zato mora uporabljati IR bliskavico ali poseben filter. Zanimivo pa je dovolj, če operacijski sistem deluje na Windows 7 operacijskem sistemu, programska oprema pa mora biti sposobna prepoznavati državo registrske oznake, vendar le za države EU in bivše Jugoslavije, kar si gre razlagati z dvostranskimi sporazumi in direktivo o čezmejnem kaznovanju. Naprava mora tudi samodejno razlikovati med tovornim ali osebnim vozilom.

Radar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zanimiv je opis samostojnih mobilnih ohišij, ki morata biti dobavljeni skupaj z radarjem. Policija poleg klasičnih specifikacij potencialnim ponudnikom pojasnjuje, da mora biti ohišje na pogled približno takšno, kot je na fotografiji, objavljeni v novici na našem spletnem portalu: Prehitra vožnja: Koliko časa na dom potuje plačilni nalog?

Videonadzorni sistem provida mora biti sposoben meriti hitrosti vsaj v razmaku 30 - 250 km/h, seveda mora biti prilagojen za vgradnjo v avtomobile. 

Za vse naprave dobavljene naprave policija zahteva tudi ustrezno izobraževanje. Okvirnih sredstev, ki jih bo za novo opremo namenila policija, niso razkrili, odpiranje ponudb pa bo na začetku aprila, glede na predvidene dobavne roke in potek izobraževanja pa bi lahko policisti z novimi sredstvi hitrost merili že poleti. 

Previsoka hitrost je po ugotovitvah policije glavni vzrok pri nesrečah s hudimi posledicami, saj je v letu 2015 botrovala kar v polovici od 120 primerov nesreč s smrtnimi žrtvami.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 09:27 25.februar 2016.

    Kakršnje koli snemanje , brez jasnega opozorila , da je to storjeno , je po zakonu prepovedano , kajti če ni opozorila , gre za tajno snemanje , za katerega pa mora obstajati in imeti nalog sodnika in to za ...prikaži veča vsak slučaj - avto- posebej !!!!!!!!!!!!!!Da kaj tako protizakonitega pride ven čez usta polcajev, si človek ne bi mislil !

  • Dolfi 15:33 24.februar 2016.

    Jaz pa sem mislil, da nimajo denarja. Potem pa ima vlada prav, da jim ne popusti!

  • Boris Odreitz 15:28 24.februar 2016.

    kaj to pomeni za te "kot utrgan " mimo naše hiše motoristi poleti na obmmočju omejitve 60 divjajo po 210 pa noben policaj ne ukrepa če se pa ti pečješ 70 pa te bodo jebali in raztrgali !