Avto
45588 ogledov

Razkrivamo: Lokacije, kjer na Hrvaškem prežijo najmodernejši radarji

Hrvaška avtocesta
Hrvati so pred poletno turistično sezono začeli s postavljanjem 59 novih, najmodernejših, kamer za nadzor hitrosti in tudi drugih prekrškov, ki bodo krožile na 122 lokacijah po državi. Razkrivamo lokacije.

Hrvati bodo do konca leta postavili 122 ohišij, v katera bodo premeščali 59 kamer. Hrvaški mediji pišejo, da gre za najmodernejše kamere, ki jih danes uporabljajo v državah Zahodne Evrope. Kamere zadnje generacije proizvaja švedsko-nizozemska korporacija Sensys Gatso, razvite pa so bile pred nekaj več kot dvema letoma.

Ko kamera zabeleži prekršek, se informacija v realnem času prenese v policijske registre. Da ne gre za navadne kamere, razkriva podatek, da lahko hkrati pokrivajo šest prometnih pasov in 32 vozil. In to v obe smeri vožnje. Senzor kamere je posebej razvit za nadzor prometa. Na sekundo naredi štiri slike v visoki resoluciji, 20 megapikslov, piše hrvaški spletni portal Podravski.

Radar merilnik hitrosti | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Samodejne bere registrske oznake in s pomočjo mobilne mreže podatke in fotografije pošilja v realnem času na policijo. Aplikacija prav tako samodejno poišče podatke o lastniku vozila in generira obvestilo o prekršku, za hrvaški spletni portal Podravski pojasnjuje Davor Pilić iz zagrebškega podjetja Meditronik, ki je dobil posel postavitve kamer za Ministrstvo za notranje zadeve po vsej državi.
Radarski snop je aktiven 24 ur na dan, vozila pa zazna na oddaljenosti 100 metrov. Fotografijo posname na oddaljenosti okoli 35 metrov, to pa je tudi trenutek, ko razbere, ali gre za prekoračitev hitrosti ali ne. Iz fotografije je razvidno tudi, ali so potniki v avtu pripasani ali ne, v nekaterih primerih zazna celo potnike na zadnjih sedežih. Prav tako zaznava, ali voznik oziroma voznica mobilni telefon uporablja na nedovoljen način. Tudi za te prekrške dobi lastnik na dom kazen.

"Cena naprav je velika. Vseeno izkušnje kažejo, da se naložba državi povrne v vsega mesecu ali dveh. Odvisno od gostote prometa," dodaja Pilić.

Slovenija in Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška želi z novimi ukrepi, pred dnevi smo pisali o tem, da za voznike do 24. leta starosti na Hrvaškem veljajo drugačne omejitev hitrosti in stopnja alkohola v krvi, obetajo se tudi astronomske kazni za prekrške, preobrniti črno statistiko v prometu. Medtem ko se je Slovenija uvrstila na sam vrh po izboljšanju varnosti v cestnem prometu, je Hrvaška med najslabšimi članicami EU. Lani je na hrvaških cestah umrlo 317 oseb, najpogostejši vzrok pa je bil prekomerna hitrost, alkohol in uporaba telefona med vožnjo.

Na mobilnih aplikacijah Google Maps za Android in iOS operacijske sisteme boste lahko spremljale ažurirane lokacije radarjev. Digitalno karto z obstoječimi fiksnimi kamerami za nadzor hitrosti si lahko pogledate spodaj.

Komentarjev 11
  • ariani 01:20 05.junij 2019.

    Za elektriko lahko plačate za 40% manj, ne da bi pri tem zavajali in ne bi kršili zakona! Priporočam vsem, da preberejo ta članek - http://bit.do/slenergia Uporabljam ga že od decembra in plačam skoraj pol toliko!

  • cogocogo 18:54 04.junij 2019.

    zaradi mene naj jih postavijo povsot ,,odkar je meja med nami me tami niso videli in me tudi ne bodo ,,jih že te ki zivijo pri nas težko prenašam pa da jih hodim gledat še k njim ,,hvala za take ...prikaži več sosede ,,preveš jih poznam da bi se družil z njimi ,pa da mi plačajo ne grem k njim ,,sicer pa so nasim klenim slovenceljnom zelo lubi še posebej ko ji kelner pljune v krožnik ,,

  • marsal 16:13 04.junij 2019.

    ene tri ali štiri naj kupijo tudi naši in jih naj postavijo na avtoceste proti Hrvaški in programirajo samo za hrvaške registracije , da dobimo denar , ki nam ga bodo naropali Hrvatje !