Je bil bolj slovenski avto v letu 2017 clio ali golf?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
V Sloveniji so lani prvič registrirali skoraj 83 tisoč novih avtov, kar je eden najboljših rezultatov v zadnjih 10 letih.
Oglej si celoten članek

Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je objavila končno statistiko registracij novih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil za leto 2017. Iz nje je razvidno, da so lani pri nas registrirali kar 82.999 novih avtomobilov. To je 12,72-odstotni porast v primerjavi z letom 2016 in statistično eden najboljših rezultatov v zadnjem obdobju, gotovo pa največ po obdobju finančne krize, ki je izbruhnila pred 10 leti. 

So pa v tej številki zajete tudi enodnevne registracije, ki po besedah sekretarja sekcije Mirka Fifolta obsegajo okoli tretjino vseh registracij. Realno je torej mogoče govoriti o prodaji okoli 55 tisoč novih avtov pri nas. 

Avto Najdražji avtomobili, ki so dobili slovenske tablice

Nemci ponovno pred Francozi, francoz pred nemcem

Po znamkah je v absolutnem smislu slovenski prvak Volkswagen, saj je edini, pri katerih si je tablico nadelo več kot 10 tisoč novih avtov (10.582). Renault na drugem mestu je ostal tik pod petmestno mejo (9.981), sledijo Škoda (6.815), Opel (4.696), Hyundai (3.952), Dacia (3.787), Peugeot (3.291), Ford (3.181), Citroën (2.955), Nissan (2.441) ...

Foto: Anže Petkovšek Renault Clio RS

Med premijskimi znamkami je po statistiki nemški troboj dobil BMW pred Audijem in Mercedes-Benzom. 

Največkrat registriran avto pri nas še naprej ostaja renault clio (3.638), tesno zadaj pa sledi VW golf (3.412), dalje po lestvico so škoda octavia (2.737), ki je lani velik kontingent prodala slovenski policiji, pa renault megane (2.094), renault captur (1.744) ...

Mirko Fifolt je pojasnil, da se nadaljuje občuten trend naraščanja prodaje suvov in križancev, medtem ko klasični razredi vozil rastejo počasneje ali pa celo upadajo - najbolj je bilo lani nazadovanje pri prodaji vidno pri srednje velikih in velikih enoprostorcih (touran, c-max, scenic, sharan ...) in pri zgornjem srednjem razredu. 

Foto: Saša Despot Volkswagen golf

Novi viceprvak med tovorniki

Še večji porast prodaje pa je bil lani pri lahkih gospodarskih vozilih, saj so slovenski trgovci prodali kar 12.107 vozil oziroma za dobrih 21 odstotkov več kot leta 2016. Tudi v tej kategoriji prednjači Volkswagen, na drugo mesto pa se je pred Renault zavihtel Ford. 

Avto Modeli, ki niso dočakali novega leta

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:56 7. Januar 2018.

    Ja, kje pa so vsi ti golfi? Polovica VW gre nazaj v EU, naj bi samo avto Slak izvozil več …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.