Tesla znižuje cene in predstavlja cenejše različice

Foto: Anže Petkovšek Tesla model Y
Foto: Anže Petkovšek Tesla model Y
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je znižal cene nekaterih svojih različic na Kitajskem – ne prvič. Hkrati so v ZDA predstavili cenejše različice svojih najdražjih modelov, model S, X v ZDA s krajšimi dosegi.
Oglej si celoten članek

Tesla je po pisanju tiskovne agencije Reuters znižala cene modelov Y v različici long range in performance na Kitajskem. Pionir električnih avtomobilov je v zadnjih mesecih večkrat znižal cene. S tem želijo okrepiti prodajo in ubraniti tržne deleže v vse hujši cenovni vojni na največjem svetovnem trgu električnih avtomobilov. Na Kitajskem ima Tesla veliko konkurenco v domačih znamkah BYD in Nio, ki pa na evropskih trgih do zdaj še nista imeli pomembnejše vloge. A tudi v Evropi prihaja do ključnega preboja, saj je kitajski električni križanec BYD atto 3 postal najbolje prodajani električni avtomobil, hkrati pa je za volvom XC60 drugi v prodaji novih avtomobilov nasploh.

Tesla cene niža kljub dejstvu, da so bili v preteklosti kupci, ki so pred pocenitvijo kupili Teslin avto po redni ceni, odzvali z ogorčenjem. To je del strategije šefa Tesle Elona Muska, ki želi čim prej doseči višji tržni delež. V zameno je pripravljen sprejeti nižjo maržo. Teslina strategija je, da kasneje zasluži s posodobitvami in storitvami, povezanimi z njihovimi vozili. To je nenavadna strategija, vendar so Muskove ideje v zadnjih nekaj letih pogosto delovale. Tudi drugi proizvajalci se v prihodnosti osredotočajo na služenje denarja s storitvami, a le redki so tako dosledni kot Tesla.

Foto: BYD BYD atto 3

Nove, cenejše različice

Tesla pa je v ZDA začela s prodajo cenejših različic limuzine model S in SUV model X, in sicer s krajšim dosegom vožnje. Tudi na ta način želijo povečati prodajo, saj predvsem dražji Teslini modeli med kupci niso tako zaželeni.

Delnice Tesle so se v torek znižale za 2,6 %, so pa tudi tekmeci izgubili tla pod tlemi. Vlagatelji so zaskrbljeni zaradi cenovne vojne. Delnice Riviana so padle za 3,5 %, Lucid je izgubil 5,6 %.

Model S in X z manjšo baterijo sta v primerjavi s klasičnimi različicami cenejša za slabih 10.000 evrov. Model S z manjšo baterijo ima doseg do 515 kilometrov, kar je manj od običajne različice Plaid z dvema ali tremi motorji, ki omogočata ponujata do 650 oziroma 637 kilometrov. Model X SUV ima doseg do 433 kilometrov, kar je precej manj kot njegove dražje različice, ki omogočajo doseg do 560 kilometrov.

Foto: Anže Petkovšek Tesla X Plaid

"Ideja je pritegniti potrošnike, ki si želijo Teslino vozilo in izkušnjo z električnim vozilom, vendar bi jih lahko odvrnila višja cena v primerjavi s konkurenti," Reuters navaja komentar Susannah Streeter, finančne komentatorke in vodje oddelka za denar in trge pri Hargreaves Lansdown.

Tesla je v drugem četrtletju leta prodala 19 % več svojih starejših in dražjih modelov X in S. Vendar pa so pri Tesli pretekli mesec izjavili, da nižja povprečna prodajna cena in manjša prodaja dražjih modelov vplivata na prihodke iz poslovanja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:49 17. Avgust 2023.

    Ne ves kaj pises, naredi raziskavo, razumi, in potem napisi mnenje, in ga utemelji.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.