Večina bi zamenjala okvarjen del, a popravilo lahko prinese velike prihranke

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Široko paleto okvarjenih avtomobilskih delov je mogoče popraviti in ne zamenjati z novimi rezervnimi deli, od zapletenih mehanskih komponent do naprednih elektronskih sistemov. Prihranki so lahko ogromni.
Oglej si celoten članek

Pri britanskem Auto Expressu so primerjali podatke o cenah obnovljenih rezervnih delov vozil, popravljenih rezervnih delov s strani specialista in jih primerjali s cenami novih rezervnih delov. Ugotovili so, da je možno samo na enem delu prihraniti tudi več kot 1.000 evrov.

"Varčevanje" K mehaniku pridejo celo z materialom iz diskonta

Številke izvirajo iz baze podatkov podjetja za garancijo Warrantywise. Poiskali so jih v datotekah zahtevkov, v katerih so trgovci želeli nadomestiti enega ali več pokvarjenih delov, vendar so ugotovili, da bi bilo neodvisno popravilo cenovno veliko bolj dostopno, rešitev pa bi bila podobno učinkovita.

Foto: Žurnal24 Sistem na prikazovalniku med merilniki prikazuje podatke o hitrosti, ki jo mora

Po pisanju britanskega avtomobilskega medija je v večini primerov specialistu uspelo popraviti pokvarjeni del, s čimer je stranki prihranil nekaj denarja, obenem pa so tudi dokazali, da deli niso za zgolj enkratno uporabo, kar je v zadnjem času pogosto primer pri sodobnih avtomobilih.

Avto Mehaniku boste morali zaupati bolj kot kadarkoli do zdaj

Pri Auto Expressu poudarjajo, da lahko lastniki starejših vozil, ki niso več v garanciji, izkoristijo finančne koristi, ki jih ponujajo specialisti, je pa treba najti zaupanja vrednega serviserja, hkrati pa tudi računati, da bo avtomobil morda dlje časa v delavnici, kot, če bi se odločili za nov del in zgolj zamenjavo in ne popravilo. Vendar pa ugotavljajo, da tudi, če bi morali najeti nadomestni avto za čas popravila, bi na koncu ostal prihranek.

Direktor podjetja Lawrence Whittaker je dejal: "Servisi vam bodo le redko ponudili možnost popravila, saj raje okvarjen del zamenjajo z novim delom. Toda z nekaj lastnega raziskovalnega dela so lahko prihranki stroškov veliki za lastnika okvarjenega vozila."

Foto: Žurnal24 Servis popravilo servisna delavnica

Pri Auto Expressu so naredili primerjavo za nekaj v Veliki Britaniji priljubljenih avtomobilov. Tako nova krmilna enota ECU za BMW serije 3 letnik 2009 stane 1285 evrov, pri podjetju Warrantywise pa so navedli ceno za popravilo 328 evrov. Prihranek je torej 957 evrov. Zamenjava instrumentalne plošče za model mercedes-benz CLS letnik 2009 stane 1498 evrov, popravilo pa 328 evrov. Razlika je 1170 evrov. Zamenjava multimedijskega sistema pri nissanu x-trail letnik 2015 stane 4.316 evrov, popravilo pa 2.846 evrov. Razlika je 1470 evrov.  

Avto Bi imel priznan neodvisni mehanik raje dizla ali priključni hibrid?

Za mnenje smo povprašali tudi aktualnega Mehanika leta Anžeta Sokliča, ki je pojasnil, da je pri nas veliko strank, ki se jim mudi s popravili, zato niso pripravljeni čakati kakšen dan, dva ali tri več, da se del popravi, ampak se odločijo za zamenjavo določene komponente. Se pa strinja, da je možno nekaj privarčevati s popravili. Pri alternatorjih in starterjih tudi 100 evrov in več, a dodaja, da je prihranek odvisen tudi od ponudnika obnovljenega dela. Na trgu je veliko kitajskih izdelkov, ki pa jih odsvetuje.

Foto: Gregor Prebil Mehanik leta 2018 Anže Soklič

ZBIRAMO PRIJAVE Zbiramo prijave: Mehanik leta 2019

"Če želite privarčevati, je dobro prej narediti domačo nalogo. Kot zanimivost lahko omenim, da smo opazili, da je originalni kondenzator za klimo za peugeot 308 celo cenejši od kopije. Vsekakor priporočam, da je dobro prej narediti raziskavo, poklicati nekoga, ki se spozna na popravilo, pogledati po katalogih ..." pravi Soklič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 01:29 26. Avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • 12:13 25. Avgust 2019.

    vsak nov avto je sprva dober, posledice se pokažejo kasneje...nebi rad bil na tvojem mestu, ko bo prišel čas zamenjave …

  • 08:49 25. Avgust 2019.

    Servis par 10€, tavečih servisov ni več, ni menjav olja in filtra, zavore na cca 300.000km, klinast jermen pumpe zgodovina, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.