Zaradi premika ure precej več nesreč na cestah

Foto: Profimedia
Jesenski premik ure naj bi močno poslabšal stanje varnosti na cesti.
Oglej si celoten članek

Ob vseh polemikah o (ne)nujnosti premikanja urinih kazalcev dvakrat letno je zanimiva tudi trditev britanskih zavarovalnic. Na podlagi telematičnih podatkov (t. i. black boxi), ki jih zbirajo zavarovalnice med britanskimi vozniki in zajemajo obdobje med 2012 in 2017, zavarovalnice opozarjajo, da se novembra v primerjavi z oktobrom med 17. in 20. uro poviša nevarnost za nesreče kar za 12 odstotkov, v tem času so zabeležili tudi 29-odstotno povišanje števila medsebojnih trkov. 

Premik ure Konec dolgoletne tradicije?!

Tako povišan odstotek naj bi bil v veliki meri posledica spremembe, ko nenadoma veliko prej nastopi tema na cestah, na kar udeleženci še niso pripravljeni. Še posebej je to nevarno za mlajše voznike, ki še niso vajeni vožnje pri zmanjšani vidljivosti in pri bleščavosti nasproti vozečih vozil. Skoraj polovica nesreč se zgodi v nočnem času.

V Veliki Britaniji zato zavarovalnice opozarjajo, da bi morali pri učenju kandidatov več pozornosti nameniti nevarnosti nočne vožnje. 

Še nekaj dni Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.