Slovenija
15373 ogledov

Konec dolgoletne tradicije?!

Premik ure Profimedias
Vedno bolj glasno je slišati, da premik ure ni dosegel svojega namena, celo nasprotno, negativno naj bi vplival na zdravje.

V evropskem parlamentu se poslanci različnih političnih skupin zavzemajo za ukinitev premika ure. K temu jih je spodbudilo vse več dokazov o negativnem vplivu premika ure, med drugim naj bi botroval tako zdravstvenim težavam kakor tudi povečanju tveganja za nesreče.

Vpliv na zdravje in nesreče

"Znanstvene raziskave so pokazale, da ima okoli 20 odstotkov ljudi zaradi premika ure zdravstvene težave," je na včerajšnji novinarski konferenci v Strasbourggu povedal češki evroposlanec Pavel Svoboda (EPP). Poleg negativnega vpliva na človeški ritem, naj bi po besedah ure premik kazalca vplival tudi na večje število prometnih in delovnih nesreč, motil naj bi družinske odnose ter povzročil padec produktivnosti na delovnem mestu. V logistiki in prometu premik ure povzroča dodatne stroške.

Premik ure Premik ure Zdravje In spet se bomo spraševali, kakšen smisel ima vse to Premik ure Slovenija Premik ure: "Verjemite, da koristi in varčevanja od tega ni"

Prihranka energije ni bilo, le dodatni stroški

Prvotno namen premika urinih kazalcev na poletni čas je bil prihranek energije, a ta cilj po besedah Svobode ni bil nikoli dosežen. Zato si v Evropskem parlamentu prizadevajo za spremembo evropske direktive iz leta 2001 o ureditvi poletnega časa. Glasovanje o resoluciji, ki bo uvedla spremembe, pričakuje v bližnji prihodnosti.

Evropski parlament | Avtor: EPA/OLIVIER HOSLET EPA/OLIVIER HOSLET

otrok jesen gozd narava zrak Raziskava Zdravje Premik ure škodi zdravju otrok Premik ure na poletni čas Še nekaj dni Zdravje Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

Med podporniki pobude sta po navedbah STA tudi poslanca iz Slovenije Romana Tomc (EPP) in Igor Šoltes (Zeleni), Evropski parlament pa ni edini, ki razmišlja o spremembi. O tem po navedbah tiskovne agencije že razpravljata švedski in finski parlament, v več državah članicah pa podpisujejo peticije za ukinitev premika ure.

Zimski premik ure bo sicer to nedeljo, ko se bodo kazalci pomaknili za eno uro nazaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8