Avto
5587 ogledov

Zaradi premika ure precej več nesreč na cestah

Nočna vožnja
Jesenski premik ure naj bi močno poslabšal stanje varnosti na cesti.

Ob vseh polemikah o (ne)nujnosti premikanja urinih kazalcev dvakrat letno je zanimiva tudi trditev britanskih zavarovalnic. Na podlagi telematičnih podatkov (t. i. black boxi), ki jih zbirajo zavarovalnice med britanskimi vozniki in zajemajo obdobje med 2012 in 2017, zavarovalnice opozarjajo, da se novembra v primerjavi z oktobrom med 17. in 20. uro poviša nevarnost za nesreče kar za 12 odstotkov, v tem času so zabeležili tudi 29-odstotno povišanje števila medsebojnih trkov. 

Premik ure Premik ure Slovenija Konec dolgoletne tradicije?!

Tako povišan odstotek naj bi bil v veliki meri posledica spremembe, ko nenadoma veliko prej nastopi tema na cestah, na kar udeleženci še niso pripravljeni. Še posebej je to nevarno za mlajše voznike, ki še niso vajeni vožnje pri zmanjšani vidljivosti in pri bleščavosti nasproti vozečih vozil. Skoraj polovica nesreč se zgodi v nočnem času.

V Veliki Britaniji zato zavarovalnice opozarjajo, da bi morali pri učenju kandidatov več pozornosti nameniti nevarnosti nočne vožnje. 

Premik ure na poletni čas Še nekaj dni Zdravje Premik ure na poletni čas: Več srčnih napadov in prometnih nesreč

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.