Zato vas med vožnjo boli hrbet

Foto: Anže Petkovšek Hitra vožnja avtomobila.
Foto: Anže Petkovšek Hitra vožnja avtomobila.
Dolge ure za krmilom avtomobila lahko slabo vplivajo na stanje našega telesa in med drugim se lahko pojavijo tudi neprijetne bolečine hrbta.
Oglej si celoten članek

Ko vozite avtomobil, zelo dogo sedite v določenem položaju, kar lahko povzroči zasedenost in bolečine, predvsem v hrbtnem predelu, k čemur lahko še dodatno pripomorejo slabo nastavljeni sedež in volan in slabo kondicijsko stanje telesa.

Čarobnega trika za olajšanje težav zaradi dolgega sedenja v avtomobilu na žalost ni, obstaja pa nekaj trikov in manjših sprememb, ki lahko hitro vodijo k izboljšanju stanja.

Avto Test: Avta nikar ne vozite z natikači

Pravilno nastavite položaj sedenja

Pravilni položaj sedenja je zelo pomemben ukrep za preprečitev bolečin v hrbtu. Pomembno je predvsem, da se na sedežu pomaknete zares proti naslonjalu, tega pa nastavite tako, da se ga s hrbtom dotikate kolikor je le mogoče. Kot med nogami in trupom bi moral znašati med 100 in 110 stopinjami. Če naslonjalo nagnete bolj od tega, lahko  povečate obremenitev vratu in ramenskih mišic.

Foto: Grega Prebil Vransko

Če je mogoče, sedalo nastavite tako, da podpira celotno dolžino vaših stegen, ki morajo biti vzporedna s tlemi. Sedež potisnite do položaja, ko še lahko brez težav popolnoma pritisnete na pedale in ob tem stegen in meč še ne iztegnete popolnoma. Srednji del vzglavnika bi moral biti poravnan s sredinskim delom vaše glave, med njima pa mora biti manjša vrzel.

Vse si nastavite, da vam bo udobno

Tudi volanski obroč nastavite tako, da vam bo udobno. Komolci morajo ob tem tvoriti kot vsaj 90 stopinj, ob tem pa upoštevajte, da volan ne sme tako blizu vašega prsnega koša, da bi preprečil učinkovito delovanje varnostnih vreč.

Koristno! Celo upokojeni župnik se po 50 letih lahko nauči novih veščin

Ko nastavljate  vzvratna ogledala, sedite nekoliko privzdignjeno, da se vam med vožnjo med pogledom nanje ne bo treba upogibati. Na vzvratna ogledala bi morali dobro videti brez preveč nagibanja vratu. Tudi infozabavni sistem morate upravljati brez stegovanja rok.

Foto: Porsche Porsche, infozabavni sistem

Med vožnjo se ustavljajte

Predolg statični položaj za volanskim obročem v vašem telesu zmanjša krvni pretok in s tem omeji dobavo kisika v mišice. Da boste ta pojav nekoliko kompenzirali, med vožnjo naredite postanke. Praviloma bi se morali ustaviti vsake dve do tri ure, lahko pa tudi pogosteje. Celo kratek sprehod bo spet vzpodbudil krvni obtok in vam med nadaljevanjem vožnje tudi izboljšal koncentracijo.

Avto Lastniki terencev so pogosto nepripravljeni na teren

Če lahko to storite varno, med vožnjo rahlo stiskajte odrevenele mišice, saj lahko s tem malce omilite bolečine. Tudi, če se vsakih petnajst minut rahlo presedete, bo pomagalo.

Vzdržujte avtomobil

Morda se to sliši že nekoliko prežvečeno, a vedno znova velja: skrbite za svoj avtomobil, da bo ta poskrbel za vas.

Foto: Anže Petkovšek Toyota dan na Vranskem

Pravilno vzdrževano podvozje lahko denimo bolje blaži tresljaje in udarce s cestnih neravnin, zato z rednim vzdrževanje poskrbite, da bo vzmetenje avtomobila v solidnem stanju. Redno tudi preverjajte tlak v gumah, saj bodo tudi v tem pogledu dobro delovale le, če bo v njih ustrezen zračni tlak.

Odgovor Kdaj med prehitevanjem lahko prižgete dolge luči

Bodite telesno aktivni

Morda se to ne zdi povezano z vožnjo avtomobila, vendar redno telovadite in poskrbite, da bo vaše telo v dobri kondiciji. Dovolj natrenirane mišice se bodo pozneje utrudile in vam bodo omogočile, da brez bolečin v hrbtu prevozite daljše razdalje.  Koristni so predvsem plavanje, kolesarjenje in hoja oziroma tek.

Če v avtomobil nalagate težke predmete, se potrudite, da bo vaš hrbet med nalaganjem zravnan, delo pa bodo opravile noge.

Foto: Saša Despot Pony

Bodite domiselni

Poleg opisanih se poslužujte tudi drugih ukrepov. Če ima avtomobil tempomat, ki ga evropski predpisi sicer že zahtevajo, ga uporabljajte, saj boste razbremenili desno nogo. Tudi, če imate gretje sedežev, ga uporabite, tudi če ni hladno, saj bo toplota dobro vplivala na mišice in zmanjšala njihovo napetost.

AMZS AMZS: To morate vprašati prodajalca, ko kupujete avto

Če sedež nima ledvene opore, jo poskusite nadomestiti z blazinico ali zvito brisačo, ki jo potisnete pod ledveni del, saj bo bolje kot nič podprla vašo hrbtenico. Izpraznite tudi zadnje hlačne žepe, saj lahko predmeti, tudi če jih neposredno ne čutite, na dolgih poteh precej poslabšajo udobje. Celo najmanjši predmeti lahko precej zmanjšajo vaše ravnotežje in poravnanost hrbtenice, kar neprijetno pritisne nanjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.