Avto > Avto nasveti
3326 ogledov

Test: Avta nikar ne vozite z natikači

japonke Žurnal24 main
Kako na varno vožnjo vpliva vožnja v japonkah, športnih copatih, oziroma, če vozimo bosi.

Poletje je letni čas, ko skoraj vsi za krmilo avtomobila vsaj občasno sedemo obuti v natikače. A to ni dobro, saj nam lahko v kritičnih razmerah spodleti učinkovita reakcija.

Zavorni pedal se nam lahko denimo v paniki, ko bi naš potisk na zavorni pedal  moral biti čim močnejši in silovit, zatakne med natikač in stopalo, posledično pa na zavorni pedal pritisnemo premalo in ne moremo preprečiti ali vsaj ublažiti trka. In to se lahko zgodi kadarkoli, tudi ko se peljemo "zgolj" na plažo ali z nje.

Natikači med vožnjo Avto Brez milosti za vožnjo v japonkah

Športni čevlji so najbolj primerni

Pri avstrijskem avtomobilskem klubu ÖAMTC so lani opravili praktični preskus vožnje z različnimi obuvali med zaviranje v sili in običajnim zaviranjem ter med parkiranjem, pri tem pa so se zanašali tako na meritve z napravami kot tudi na subjektivno oceno voznikov oziroma voznic. Sklep je bil, da imate z udobnimi odprtimi natikači ali bosonogi komaj kaj občutka, kaj se dogaja pod vašim stopalom, v najslabšem primeru pa vam lahko noga zdrsne s pedala in izgubite nadzor nad vozilom. Še najbolje so se izkazali športni čevlji, ki so zagotovili najbolj učinkovit nadzor nad dodajanjem pritiska na zavorni pedal.

Test zaviranja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

A če so se natikači in bosa noga izkazali za najbolj nevarne med zaviranjem v sili, so se med običajnim zaviranjem za najslabše izkazali čevlji z visokimi petami, saj voznica ni imela pravega občutka za  dogajanje pod stopalom. Podobno je tudi s čevlji z debelim podplatom. Verjetno ni treba poudarjati, da so se tudi v tem primeru za najbolj učinkovite izkazali športni čevlji.

Test zaviranja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. testirali smo Avto Kako na zaviranje vpliva vožnja v japonkah?

Naša izkušnja

Podoben poskus smo poleti 2015 izvedli  na Žurnalu24, ko smo na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem prišli do podobnega sklepa. Pri različnih hitrostih smo izvedli poskus zaviranja z nogo v športnih copatih, "japonkah" in bosonogi ter ugotovili, da je le športni copat zagotovil varen občutek med zaviranjem. V enem od poskusov se je celo zgodilo, da se je zgornji rob "japonke" zataknil za rob pedala in onemogočil pravočasno zaviranje. Med zaviranjem z boso nogo nismo imeli pravega občutka, sploh pri večjih hitrostih. Rezultate našega testa si lahko ogledate tukaj.

Test zaviranja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ni prepovedano, a nikar ne povzročite nezgode

Kljub temu, da ni varna, vožnje z natikači, čevlji z visokimi petami ali bosimi nogami, razen v Grčiji in Španiji, zakon nikjer izrecno ne prepoveduje. A večina držav med vožnjo priporoča ustrezno obutev, kar natikači ali čevlji z visokimi petami gotovo niso. To, da vožnja z natikači ni izrecno prepovedana, tudi ne pomeni, da jo boste v primeru, če ste zaradi vožnje z njimi in drugimi neustreznimi čevlji ali celo bosonogi povzročili prometno nesrečo ali pa se ji niste mogli izogniti, poceni odnesli. Kazen je namreč lahko v tem primeru zelo visoka, hude pa so žal lahko tudi ostale posledice vožnje v neustrezni obutvi.

japonke Turizem Svet Hrvati prepovedali nošenje japonk

In kaj lahko storite. Omislite si udobne športne copate, ki jih boste obuli, ko sedete za krmilo avtomobila, ko pripeljete na cilj, pa se spet preobujete v čevlje, ki so primerni dogodku.

Test zaviranja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 4
  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 08:12 18.julij 2019.

    bla bla bla nateg, niste normalni, vozil bom kakor bom jaz hotel, vozim v natikacih poleti ze 30 let in se nobene nesrece zato vam nič ne verjamem vam in vasim blesovim strokovnjakom