Avto
28173 ogledov

Brez milosti za vožnjo v japonkah

japonke Žurnal24 main
V teh dveh državah ne poznajo milosti za napačno obutev za volanom.

Dejstvo je in preizkusi so to že velikokrat dokazali, da obutev na naših nogah še kako lahko vpliva na zavorno pot našega avtomobila. Ohlapno obuvalo, kot so natikači ("japonke"), cokle in podobno, v zahtevnih situacijah lahko pomenijo veliko dodatno oviro za varno vožnjo. Med zaviranjem v sili je namreč zavorna moč odvisna od moči pritiska na stopalko za zavoro, pri natikačih pa je zaradi slabega oprijema s stopalom zelo nevarno, da nam noga zdrsne ali se zatakne takrat, ko do tega še posebej ne bi smelo priti. Med najbolj nevarnimi obuvali so prav "japonke."

Slovenska zakonodaja se problematike ustrezne obutve (in obleke) ne dotika posebej, saj predpusuje le, da mora biti voznik sposoben upravljati z vozilom, tako psihično kot telesno.

japonke Morali bi jo prepovedati Avto Vožnjo v japonkah in natikačih bi morali prepovedati

Drugače pa je v Grčiji, kamor zaide tudi veliko Slovencev. V Grčiji je strogo prepovedano voziti v kakršno kol obliki natikačev, tamkajšnja policija pa prepoved precej vestno nadzoruje, tako kot tudi uporabo varnostnega pasu, prisotnost opojnih substanc ali kajenje v spremstvu otrok, poročajo te dni grški mediji, ki so sicer polni tudi poročil o peklenski vročini blizu 40 stopinj Celzija.

Za vožnjo v natikačih je zagrožena kazen 50 evrov, stranska sankcija pa je tudi prepoved vožnje za en mesec. 

Tudi v Španiji je vožnja v natikačih izrecno prepovedana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • porko2 14:07 29.julij 2018.

    Se popolnoma strinjam. To sem preiskusil že na lastni koži. Japonke in podobna obutev za volanom NI VARNA!

  • Skippy 13:19 29.julij 2018.

    Grška policija pa kaj sankcionira? HA HA HA. Saj sploh ničesar ne preverjajo.

  • joc37 13:14 29.julij 2018.

    keč je v tem, da je vožnja v japonkah, coklih in podobno veliko bolj nevarna. že s kroksi, je hud problem zarad tega. zato, pa takrat ko sem v kroksih, jih raje sezujem in vozim bos, pa tud včas na ...prikaži veča daljše razdalje, je velik lepš vozt, da noga nekak diha. dobr, zdj mam neke kitajske čevle iz blaga, in ni te potrebe, kot včash, k sm vozu v usnjenih supergah.