21. Dan odprtih vrat Rifnik vrt

Foto: Profimedia
Rifnik vrt in rastline 8. in 9. junija odpira svoja vrata.
Oglej si celoten članek

Vrt kot kulturna dobrina je v preteklosti služil, kot prostor za vzgojo zelenjave in sadja. Z dvigom kulturne zavesti, pa vse bolj prevzema vlogo prostora za rekreacijo in sprostitev po stresni službi. Tudi namen vrta, se je spremenil. Ni več le prostor za gojenje zelenjave, temveč postaja del hiše, pravzaprav povečana dnevna soba, kuhinja in trim kabinet obenem.

Vrt je podaljšek dnevne sobe, pravzaprav je prostor za preživljanje prostega časa. Delo v vrtu je sprostitev po napornem tempu, ki ga narekuje moderni čas. V njem ni omejitev koliko, kdaj in kaj boš naredil, vse je prepuščeno domišljiji in znanju lastn

V vrtu so zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. V senci in polsenci rastejo številne sorte host, ki se bohotijo kar v 400 različnih velikostih in barvah listov. Posebnost so tudi številne sorte prezimnih vrtnih fuksij, begonij agav  in v zadnjem času vse bolj priljubljenih podofilov, disosem in klorantusov. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Večina je v Sloveniji(in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine.

Na ta dan si obiskovalec lahko ogleda vrt in rastline,  ki rastejo v njem. Na ogled bo, prostor kjer rastejo posebne rastline, ki še niso bile posajene v vrt .

Vrt ima ta dan brezplačen ogled in strokovno vodenje. Obiskovalci se seznanijo z rastlinami, kombinacijami in zahtevami rastlin. Prav tako ne manjka druženj in pogovorov o rastlinah in kulturi vrtov. V vseh teh letih je na ta dan obiskalo  vrt veliko obiskovalcev. Nekateri se vračajo vsako leto, drugi se oglasijo na nekaj let. Srečanja z istomislečimi, klepet o rastlinah in zasaditvah in sproščen pogovor o vsem v zelenju vrta so razlogi za obisk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.