Svet
1235 ogledov

Pri sosedih od danes nov in izviren sistem opozarjanja

Epa
V Avstriji so danes začeli uporabljati semafor za opozarjanje na tveganje za okužbo z novim koronavirusom.

Rumeno luč, kar pomeni srednje tveganje, so določili za mesta Dunaj, Gradec in Linz ter okraj Kufstein na Tirolskem, ostala območja v Avstriji ostajajo zelena. Rumena barva med drugim pomeni zaostritev pravil glede nošenja mask.

Sistem semaforja, ki so ga začeli uporabljati danes, ima štiri barve. Zelena pomeni nizko tveganje za okužbo, rumena srednje, oranžna visoko, rdeča pa zelo visoko. Rdeča barva tudi pomeni najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Nov sistem ljudem nudi dober pregled nad razvojem epidemije covida-19 na regionalni ravni, je na današnji novinarski konferenci povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

 | Avtor: Epa Epa
Rumeno barvo so določili za mesta Dunaj, Gradec in Linz ter okraj Kufstein na Tirolskem. Ta barva pomeni zaostritev pravil glede nošenja zaščitnih mask v trgovinah in gostinstvu, pa tudi glede prireditev.

Maske bodo tako na rumenih območjih od 11. septembra obvezne tudi za osebje v gostinstvu ter za stranke v notranjosti vseh trgovin oziroma poslovalnic podjetij.

Po celotni Avstriji je treba sicer že zdaj nositi maske na sredstvih javnega prevoza, v trgovinah z živili, na bencinskih črpalkah, poštah in bankah, v lekarnah in zdravstvenih ustanovah. Nositi pa jih morajo tudi zaposleni v drugih trgovinah, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne razdalje.

Na rumenih območjih pa bodo v skladu z novim sistemom od 1. oktobra veljale tudi dodatne omejitve pri prireditvah. Število udeležencev prireditev v zaprtih prostorih bo omejeno na 2500. Obiskovalci bodo morali maske nositi tudi na svojih sedežih, maske pa bodo obvezne tudi za zaposlene, ki bodo v stiku z njimi. Prireditev v prostorih, kjer ni sedežev, se bo lahko udeležilo največ 100 ljudi.

To bo veljalo tudi za prireditve na prostem, kjer obiskovalci ne bodo imeli določenih sedežev. Kjer bo sedežni red določen, pa se bo lahko dogodka na prostem udeležilo do 5000 ljudi. Ko ne bodo na svojih mestih, bodo morali nositi maske.

Rumena barva na semaforju pa določa posebna pravila tudi za šole, ki se bodo na vzhodu države znova odprle v ponedeljek. Učitelji in učenci bodo morali maske nositi, ko ne bodo v razredu. Te pa bodo obvezne tudi za starše, ki bodo v šolo spremljali otroke.

Župan Linza Klaus Luger je bil v odzivu na uvrstitev mesta med rumena območja kritičen do zveznih oblasti. Dejal je, da to nima zveze z razmerami v mestu. Napovedal je, da ne bodo zaostrili ukrepov.

Je pa deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer dejal, da ni presenečen, da je njihova prestolnica Gradec uvrščena med rumena območja. Dodal je, da bodo navodila zveznih oblasti upoštevali.

V Avstriji so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili 357 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa več kot 28.700.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.