4. Od vzhoda do vzhoda

Foto: Profimedia
4. izvedba projekta Od vzhoda do vzhoda – družabno rekreativnega širjenja dobre energije s hojo v hrib ob sončnem vzhodu bo, tako kot vsako leto, na najdaljši dan, 21. junija, ob 5. uri zjutraj.
Oglej si celoten članek

Letos bo projekt pohodnike vabil na vrh Šmarne gore v Ljubljani. Organizatorki projekta, aktivni pohodnici Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht, tistim, ki so pripravljeni sprejeti jutranji izziv, sporočata: "Ne glede na to, kako se vam bo dan odvijal v nadaljevanju, začnite ga odlično."

Kje se bo 21. junija nad mestom najlepše danilo?

Letos se bo najlepše danilo tam, kjer je projekt doma. Za dobro vzdušje na vrhu Šmarne gore bodo poskrbeli kar trije dogodki. Jutranji, ob sončnem vzhodu, opoldanski, s pozdravom počitnicam za otroke, za katerega je dala pobudo častna pokroviteljica projekta, Mestna občina Ljubljana, in večerni, na katerem bo gostoval evropski kuharski velemojster, Tomaž Kavčič.

Začne se z vrhuncem

Na Šmarni gori bodo ob 5. uri zjutraj nastopili Alenka Godec s pianistom Gašperjem Koncem in godalno zasedbo Simfonika. Pričakovanja obiskovalcev bo zaokrožil nastop narodno zabavne skupine Veseli svatje. Dogodku, ki ne bo trajal več kot 40 minut, saj se bo na delovni petek vsem mudilo v službo, pa bo piko na i postavil televizijski voditelj Peter Poles.

Po 18ih letih balonarskega mrka

Nadgradnja letošnjega prvega poletnega jutra bo prelet Šmarne gore z balonom, ki ga bo pilotiral Grega Trček iz Balonarskega centra Barje. Grega je eden najbolj izkušenih slovenskih balonarjev, ki se s to dejavnostjo aktivno ukvarja že več kot 30 let. Letel bo s srednje velikim BTC balonom, ki ima obseg kupole sedem tisoč kubičnih metrov. Dva dejavnika sta, ki ta prelet lahko preprečita: brezvetrje in megla v dolini. Upajmo na najboljše vremenske pogoje, ki nam bodo omogočili izjemne posnetke na jutranje dogajanje. Balon v tem delu Ljubljane ni letel že skoraj dve desetletji.

Opoldanski pozdrav počitnicam

Na pobudo župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića, bodo ob 11.uri proti vrhu sopihali osnovnošolci. Vsaka od 48-ih šol, bo za pohod sestavila svojo ekipo. Na vrhu bo za otroke potekal zabavni program. Glasbeno jih bo navdušil raper Rok Trkaj, športno pa smučarski skakalec Robert Kranjec. Oba bosta skupaj z otroki štartala pohod s parkirišča v Tacnu. Na vrhu jih bo ekipa Gostilne Ledinek pričakala s šmarnogorskimi domačimi specialitetami, veseli pa bodo tudi Gorenjke velikanke, ki sta jo Betka in Metka ravno v teh dneh in v ta namen pripravili z ekipo snovalcev slovenske čokoladne ikone v tovarni v Lescah.

Večerno razvajanje

Pozno popoldne lahko pohodnike na vrhu zadrži do sončnega zahoda. V goste bo prišel evropski kuharski velemojster Tomaž Kavčič, ki se dogodka zelo veseli, saj bo Šmarno goro obiskal prvič. Večer bo zaokrožil z atraktivno predstavitvijo svoje inovacije Monologue. Obiskovalce bo s tortami ob svojem 20-letnem jubileju pogostila Zvezda Ljubljana. V tem delu dneva bo druženje razširjeno tudi z mednarodno zasedbo pohodnikov. Zgodbo o projektu Od vzhoda do vzhoda bodo v svet ponesli domači in tuji veleposlaniki in konzuli, ter hkrati z obiskom Šmarne gore izrekli pozdrav Tomažu, ki je častni konzul Srbije.

4. Od vzhoda do vzhoda ima letos tri sledilce

Zgodba o lovljenju sončnih vzhodov je vzpodbuda ljudem, da si za gibanje vsakodnevno vzamejo eno uro časa. Ideja o množičnem lovljenju sončnega vzhoda ob živem glasbenem programu, se je pred štirimi leti rodila prav na Šmarni gori, se leto pozneje na povabilo Maribora nadaljevala na Pohorju, lani pa je gostovala na Mali gori nad Ribnico. Letos se bo ob istem času vsem trem vrhovom pridružil tudi karavanški Boč. Velikopotezni načrt projekta Od vzhoda do vzhoda je že od začetka naravnan v prihodnost tako, da bi se ob sončnem vzhodu na poletni solsticij vsako leto prebujali na vseh najbolj obiskanih slovenskih vrhovih istočasno. Da ideja ni napačna, dokazuje tudi opazno dvigovanje števila pohodnikov ob sončnem vzhodu na slovenske vrhove ne samo 21. junija, ampak tudi čez leto.

Vreme bo!

Če padajo prekle, dogodek bo. Če zaprši dež, tudi. Kaj pa če bo deževalo kot iz škafa? Pridite preveriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.